keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Huomioita

 Ulkopolitiikan asiantuntija sanoi telkun aamuohjelmassa mielenkiintoisen asian. Kun Suomi on tullut NATOn jäseneksi, voimme miettiä meidän ulkopolitiikkaamme. Kuulin tämän kommentin nyt toiseen kertaan eri asiantuntijan suusta. Ulkopolitiikasta vastaava presidentti Niinistö tai ulkoministeri Haavisto ei ole kommentoinut tällaisia puheita. Ihmettelen tätä sen takia, että NATO-jäsenyys on tärkeämpi kuin Suomen ulkopolitiikka. Ajat ovat muuttuneet ja Suomen ulkopolitiikkaa näyttää tulevan EU- ja NATO-jäsenyyksien jälkeen. Kekkonen olisi jyrähtänyt ja lyönyt tällaiset puheet maanrakoon.

Edelleen uutisista kuultua. Paljon odotettu Turkin ratifiointi Suomen NATO-jäseneksi riippu kahdesta asiasta. Turkin parlamentin työjärjestyksestä ja ramadanista. Jopas jotain. Työjärjestys ja uskonnollinen kausi määrittelevät ratifiointia. Selvä. Odotellaan sitten työjärjestystä ka katsellaan, olisiko ramadanin aikana jotain hetkeä, jolloin jäsenyys voitaisiin ratifioima. Parlamentilla ei liene tässä asiassa suurempaa merkitystä. Vai ?

Liigan mitalipelit alkavat. IFH haastaa Tapparan ja Pelicans Ilveksen. Lieneekö tamperelainen finaali realistinen. Sitä toivon, mutta edessä on pari viikkoa kovaa puurtamista, vääntämistä ja vaarallisia tilanteita.

Ranskassa mielenosoitukset jatkuvat eläkeiän nostoa vastaan. Mielenosoitukset ovat muuttuneet monella paikkakunnalla väkivallaksi ja tihutöiksi. Joka tapauksessa mielenosoittajat taistelevat poliisia vastaan. Poliisihan se nämä eläkeuudistukset onkin säätänyt.  Esillä Suomessa Amnesty haluaa, että mielenosoittajat saavat katkaista liikenteen kulkua, sillä mielenosoittaminen on tärkeää ja se kehittää yhteiskuntaa. Näin meillä ja muualla.

Mestiksessä pelataan puolivälieriä. Voittaja ei nouse Liigaan, mutta saa paljon glooriaa. Eilen illalla Tampereella paikallinen KOOVEE haastoi toista kertaa menestyksekkään Imatran Ketterän. Tamperelaiset voittivat 4-3. Ajassa 118,13 tuli ratkaisumaalin. Kello oli viittä yli yksitoista. Melkein kaksi peliä eli kuusi erää pelattiin. Huomionarvoista on se, että pelit jatkuvat tänään Imatralla klo 18.30. Siinä välissä pitäisi käydä suihkussa, syödä, nukkua, palata hallille,  erutelllä ja matkustaa Imatralle. Ainakin KOOVEEn kannalta.

Tampere on edelleen vetovoimaisin kaupunki Suomessa. Kymmenen suurimman kaupungin vertailussa vain Oulu on lisännyt  vetovoimaisuuttaan sijoittumalla toiseksi Kuopion kanssa. Turku, Lahti, Vantaa ja Helsinki ovat menettäneet suosiotaan. Muita on vielä Jyväskylä ja Kouvola. Vai onko yksi Pori ? Mene ja tiedä ! Pääkaupunkiseudun suosituin on Espoo. Jyväskylä on julistautunut urheilupääkaupungiksi ja Lahti  Suomen luontokaupungiksi. Onko näillä sitten jotain merkitystä ja mihin ? Kyse lienee mielikuvista, joilla kaupungit voivat brassailla tai sitten eivät voi. Tuskinpa kukaan muuttaa toiselle paikkakunnalle ranckingsijoituksen takia.

Amerikkalainen Grazerin perhe omistaa brittiläisseura Manchester Unitedin. Omistusjärjestely on herättänyt paljon kritiikkiä. Nyt Glazerin perhe on myymässä seuran 6,8 miljardin hintaan. Suomalainen Thomas Zilliacus on tehnyt seurasta oman tarjouksensa. Sen idea on, että sijoittajaryhmä osallistuvat puoleen omistuksesta ja fanit puoleen. Asia ei ole edennyt. Nyt Zilliacus on tehnyt tarjouksen myös kahdelle kilpailijasijoittajalle, jotta nämä tulisivat mukaan tähän tarjoukseen. Mitään ei ole kuulunut. Nähtäväksi jää, kuka saa klassikkoseuran omistuksen.

Ei kommentteja: