maanantai 6. maaliskuuta 2023

Vauhtia (ja vaarallisia tilanteita)

 Kiinan kansankongressin kokous on alkanut Pekingissä. Muutama huomion arvoinen seikka on kerrottu suurelle yleisölle. Presidentin Xi Jinping on kasvattanut entisestään valtaansa ja nostanut tärkeisiin tehtäviin tukijoitaan. Dialogin aika on ohi. Kiinan taloudesta kerrotaan huolestuttavia uutisia. Kansantalous kasvoi viime vuonna vain 3 %. Syynä oli korona ja kansainvälisen kaupan hiipuminen. Omat temput purivat omaan nilkkaan, sillä koronarajoitukset söivät kansantaloutta. Talouden hiipumisen takia varsinaista syyllistä ei osoitettu, joka tarkoittanee kollektiivista epäonnistumista. Taloudessa puolueen ja valtion asemaa on vahvistettu ja yksityisyritysten ja miljonäärien asemaa heikennetty. Auttaako se vahvistamaan taloutta, jää nähtäväksi ! Puolustusmenoihin riittää rahaa jatkossakin, sillä tälle vuodelle osoitetaan 7% kasvua. Kiina on jo useiden vuosien ajan uudenaikaistanut armeijaansa. Kiinan ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Syynä lienee Taiwan, jonka Kiina katsoo kuuluvan omaan maahansa. Näin Kiina valmistautuu tekemään Venäjät eli hyökkäämään naapuriin. Siinä tarvitaan mahdollisesti Venäjän solidaarisuutta.

Lakot loppuivat yhtä nopeasti kuin olivat alkaneetkin. AKTn ahtaajat lopettivat ensimmäisinä ja bussikuskit ja konduktoorit seurasivat perässä. Toki junankuljettajien työtaistelua siirrettiin kuun lopulle, mutta kenties se saadaan hoidettua siihen mennessä. Mielenkiintoisesti hetkessä koko liikenne oli lähellä seisahtua. Sitten taas yhtä nopeasti kaikki oli ohi. Onko tämä todellista vai median luomaa näköharhaa ?

Elinkeinoministeri Lintilää epäillään olleen humalassa työtehtävissä. Havaintoja on runsaasti, mutta varsinaista örvellystä tai känniä ei ole havaittu. Elinkeinoelämän edustajat pikemminkin kehuivat Lintilän toimia kuin kritisoivat alkoholin käyttöä. Pikkulinnut tietävät, että vaalit ovat tulossa ja Vaasan vaalipiirissä on käynnissä pudotuspeli Lintilän, Savolan ja Kurvisen välillä. Yksi lähtee siviiliin. Saattaa olla Lintilä. Joka tapauksessa kyse on jälkipyykin pesusta. Eduskunta on lähtenyt vaalihommiin ja ministerit hoitelevat virkamiehinä käytännön juttuja. Uskoisin, että Lintiläpöly laskeutuu heti vaalipäivinä jälkeen.

Viron vaaleissa kävi odotetusti. Pääministeri Kajaksen reformipuolue voitti muutaman paikan. Se tekee yhteensä 37 paikkaa sadasta. Se ymmärsi puhua puolustuspolitiikkaa ja halusi tukea Ukrainaa. Nationalistinen Ekre ei tukenut Ukrainaa ja hävisi pari paikkaa. Reformistit saivat 31% äänistä ja Ekre 16%. Sehän tekee yhteensä alle puolet. Mitäs muut sitten saivat ? Kysyn vain. Ilmeisesti pikkupuolueita on enemmän kuin meidän vaaleissa. Reformipuolue muodostanee uuden hallituksen. Sillä on varaa valita kumppaneita monista vaihtoehdoista, ainakin neljästä.

Mannerheimintie, tuo Helsingin identiteetin aortta, menee vuosiksi remonttiin. Ratikat kulkevat muuta reittiä ja ajokaistoja on vain yksi suuntaansa. Luvassa on siis kitkerää tekstiä helsinkiläisiltä. Voin sanoa kokemuksesta Tampereella, että nurinaa, kitinää ja valitusta riittää. Työmatkalaiset, yrittäjät, taidelaitosten vieraat, turistit, lenkkeilijät, koiran ulkoiluttajat, ravintola-asiakkaat, taksit, autoilijat, jalankulkijat, pyöräilijät jne. Nurinaa riittää vuosiksi. Ja moni sanoo, ettei halua mennä enää ollenkaan Helsinkiin. Ei kannatakaan. Tervetuloa Tampereelle. Täällä ei ole enää katuremonttia (ainakaan niin paljon kuin taannoin).

Kisa hiihdon ja yleisurheilun välillä kääntyi yleisurheilun voittoon viime viikonloppuna. Murto ja Hurske vetivät kultamitalit kaulaansa Istanbulin EM-kisoissa. Planicassa vain viestimiehet saivat hopeaa. Hiihdon MM kisat ovat oikeasti myös Euroopan mestaruuskisat sillä Eurooppa keräsi 69 mitalia ja muu maailma viisi. Nyt odotetaan Olympiakomitean ja valtion urheiluavustusten kääntyvän yleisurheilun suuntaan. Vaan onko järjestelmä liian jäykkä ja byrokraattinen reagoimaan urheilutuloksien mukaisesti ? Tulos tai ulos, on kaunis hokema, muttei se kuulu urheiluhallintoon. 

Liigan kolme viimeistä kierrosta on käsillä. Jännitystä piisaa. Vain kolme joukkuetta on saanut passituksen kevätlomalle. Muut kaksitoista joukkuetta joutuvat pinnistelevät viimeiseen saakka. Tamperelaiset Ilves ja Tappara tarvitsevat kaksi pistettä varmistaakseen kahden parhaan paikat ja pudotuspelivastustajansa säälipleijareista. Lukko on varmistanut pudotuspelipaikkansa. KalPa, Pelicans, Kärpät ja HIFK kisaavat kolmesta suorasta pudotuspelipaikasta. TPS ja Ässät ovat varmistaneet säälipleijaripaikat. KooKoo, HPK ja Jukurit kisaavat yhdestä säälipleijaripaikasta. Vaarallisia  tilanteita ja vauhtia on siten luvassa kaukaloissa alkavalla viikolla.

Ei kommentteja: