torstai 30. maaliskuuta 2023

Momentum 1900

 


Työviksen (TTT) näyttämöllä esitettiin musikaali Momentum 1900. Kyse on Suomen osastosta vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelystä. Silloinhan rakennettiin Pariisiin mm. Eiffelin torni. Ei toki Suomen osastolle. Suomi oli osa Venäjän osastoa. Osaston rakentaminen oli yksi esityksen teemoista. Suomen orastava itsenäisyys, nouseva työväenliike ja naisasialiike, nuoren parin rakkaus. Työryhmä Sirkku Peltola, Heikki Salo ja Eeva Kontu oli rakentanut valtaisan spektaakkelin. Musikaalin tyylin mukaisesti asiaa käsiteltiin vakavasti mutta kohtuullisen keveästi. Näytelmällisyydestä vastasivat konkarinäyttelijät Martti Suosalo, Aimo Räsänen ja Petra Karjalainen. Saska Pulkkinen ja Emilia Keskivinkka olivat näytelmän nuoripari. Hyvä sellainen sekä laulajina että näyttelijöinä. Näyttelijöitä ryydittävät tanssijat, pieni kuoro ja runsaasti hommia paiskinut bändi jousikvartetille vahvistettuna.

Nähtävää ja kuultavaa oli paljon, jopa liian paljon. Kaksi ja puoli tuntia kestänyt esitys oli liian pitkä, teemoja liikaa ja välillä hieman sekava. Paljon soittanut bändi olisi saanut olla paremmin näkösältä. Siiinä isoimmat kritiikit.

Kehuttavaa on paljon. Koko show oli valtaisa kokonaisuus, jossa näytelmä, musiikki, lavastus, iso määrä näyttelijöitä, koreografia, historiallinen ajankohta pyöritettiin ilolla katsojan eteen. Tätä on hyvä teatteri. Se viihdyttää, puhuu tärkeistä teemoista ja on mukaansa tempaavia sekä visuaalisesti että musiikillisesti. Monista yksityiskohdista riittäisi kehuttavaa. Yksi sellainen on upea lavastus, jossa ajan teemat tuotiin erilaisin tehokeinona esille. Toinen asia oli musiikki. Hienoja, toisistaan poikkea via biisejä. Hieno idea käyttää keveää räppiä kerrontaan ja tuomaan vanhaa aikaa nykyaikaan. Musiikista on tuotettu myös levy. Tykkäsin kyllä herrojen Martti Suosalon ja Aimo Räsäsen suorituksista. Molempien maneerit päästettiin valloilleen ja nämä miehet eivät jätä tilaisuutta käyttämättä. 

Jos joskus tekee mieli teatteriin, tässä hyvä esitys. Korotetut lippujen hinnat ovat ehkä pieni hidaste, muttei tällaista esitystä joka vuosi näekään. Suosittelen !

Ei kommentteja: