tiistai 14. heinäkuuta 2015

Kreikka sanoo jälleen Ei

Eilen entinen pääministeri ja nykyinen keskustapuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi Kreikan euroeron ja sopimuksen toteutumisen olevan fifty-fifty tilanteessa. Poliitikon puhetta. Itse olen toista mieltä. Kreikka tulee sanomaan Ei uudelle sopimusehdotukselle. Siihen on kaksi syytä.

Kreikkalaiset kokevat, että Euroopan valtiot Saksa etunenässä nöyryyttävää Krekkaa päättämällä heidän puolestaan verotuksesta, eläkeratkaisuissa, valtion omaisuuden myynnistä jne. Itsenäinen kansa ei ole itsenäinen, mikäli ulkopuoliset sanelevat oikean tavan järjestää yhteiskunnan asiat. Samalla Eurooppa osoittaa sormellaan Kreikkaa ja sanoo kuinka tyhmästi ja väärin he ovat toimineet. Sitä ei kestä mikään kansakunta. Vaikka ottomaanit hallitsivat vuosikymmeniä Krekkaa ja myöhemmin Kreikka myi sielunsa turisteille, ylpeys jäi. Nyt ylpeys on sidoksissa omaan päätösvaltaan.  Siksi EU sopimukselle sanotaan Ei. Kreikkalaiset ovat kyllästyneet muiden määräilyyn.

Mikäli Krekkaa suostuu muutoksen toteuttamiseen, porkkanana on 82-86 miljardin laina kolmen vuoden aikana. Niillä rahoilla  maksetaan takaisin velkoja, perustetaan rahasto ja pidetään pankkeja pystyssä. Tavallinen kreikkalainen ei saa suoranaista apua tästä. Kreikan säilyminen eurossa ei tuo työpaikkoja tai lisää tuotantoa, ei ainakaan lähivuosina. Sitä se ei ole tuonut menneen viiden vuoden aikana. Eikä mitään uutta ole tulossa nytkään. Kun puhutaan Euroopan tuesta, eurooppalaiset tarkoittavat lainoja, joilla kreikkalaiset maksavat lainojaan takaisin. Kreikkalaiset tarkoittavat tuella rahaa ja työtä arkielämään. Siinä on merkittävä näkemysero. Pääministeri Sipilä ihmetteli eikö 80 miljardia tee kreikkalaisia tyytyväisiksi. Varmast tekisi, jos se tulisi kreikkalaisille eikä takaisin Eurooppaan.

Yhä useampi kreikkalainen haluaa itsenäisyyttä ja omaa päätösvaltaa. Riitely maan asioita maan sisällä on parempi vaihtoehto kuin riitely Euroopan maiden kanssa, muiden maiden tylyytys ja halveksunta. Uskon, että kreikkalaisten enemmistö haluaa irti määräilystä ja oman rahan. Se johtaa väliaikaiseen valuuttaan,  sen jälkeen  vanhaan drakhmaan ja voimakkaaseen deflaatioon. Uuden valuutan arvo olisi puolet heikompi kuin nykyinen euro. Tarkoittaa, että kaikki kallistuisi puolella. Vähitellen talous alkaisi kuitenkin kasvamaan ainakin turismin myötä. Nyt mitään sellaista ei ole näköpiirissä.

Tavalliset kreikkalaiset eivät ajattele, että maksetaan valtion ja pankkien velat pois kuten pohjolassa tai Saksassa. He eivät koe aiheuttaneensa miljardivelkoja. Joka tapauksessa euroeron jättäisi velkojille myö merkittävän osan veloista. Siinä on myös perusteensa, sillä kuka on käskenyt rahoittamaan näin hataralla pohjalla olevaa yhteiskuntaa ja pankkeja. Toinen syy on Euroopan itsekäs yritys pitää euro kasassa vaikka nyt paljastuneet velkaantumiset syövät koko järjestelmän uskottavuutta. Näin vastuuta  ja rahoitusta tulisi jättää  Euroopan oppirahoiksi. Joka tapauksessa Kreikan euroeron selventäisi sekä rahoitusmarkkinoita että Kreikan tilannetta pidemmällä aikavälillä. Kreikkalaisten ihmisten elämä tulee olemaan ankaraa molemmissa vaihtoehdoissa, mutta euroerossa jäisi ainakin ylpeys.

Aarno Laitinen kuvasi blogissaan älykkäästi yksin jätettyjen maiden arvaamattomuutta ja sodan mahdollisuutta. Myös se puoltaa Kreikan ylpeyden ja itsemääräämisoikeuden tukemista.

Ei kommentteja: