lauantai 11. heinäkuuta 2015

Linnajazz

Linnajazz polkaistiin käyntiin perjantaina Hämeenlinnan torilla.  Sateesta huolimatta paikalla oli kourallinen ihmisiä kuuntelemassa Trio Toffaa ja Mikko Hassisen Elektro Gt: tä.

Trio Toffa soittaa afrikkalaista musiikkia Noel Saizonoun johdolla. Hän laulaa ja soittaa perkussioita. Pianisti Kari Ikonen soitteli mini-monia ja kitarassa minulle tyystin uusi tuttavuus Petri Kautto. Voimakas rytmillinen afro-beat oli mukavaa kuunneltavaa, vaikka laulujen tarinat jäivät ymmärtämättä. Tässä pientä vinkkiä bändin suuntaan. Saizonoun vahva ääni johdatti koko trion ajoittaiseen yhteislauluun ja sykkivä rytmiikka kantoi koko hommaa läpi esityksen. Ikosen moog hoiteli bassokuvioita ja monenlaisia sähköisiä ääniä. Petri Kautto oli kuitenkin ryhmän iloisista antia. Kautto riffitteli kitarastaan rytmikkäitä sointuja ja hypnoottista sooloja siinä määrin, että kuuntelen hänenlaisiaan virtuoosia mielellään myös jatkossa. Kautto hallitsi hienosti afrikkalaisen mielenmaiseman, joka innosti miestä taikomaan magiikkaa sateen keskelle.

Rumpali Mikko Hasassinen projekti Elektro GT on sähköinen paketti, joka on palkittu myös Teoston palkinnolla.  Koko muukin kokoonpano on kova: Aki Rissanen koskettimet, Lauri Porra basso, Timo Kämäräinen kitara ja Jorma Kalevi Louhivuori trumpetti. Sähköä oli ilmassa myös tämän bändin esiintyksessä, mutta jostakin syystä se valui hieman sateeseen. Lieneekö syynä ilma vai fiilis, mutta hieman tasapaksulta meno tuntui. Lisäksi Rissasen, Kämäräisen ja Louhivuoren äänialueet olivat kovin samalla korkeudella, jolloin kokonaisuus oli ajoittain epäselvää. Saattaa olla, että myös sovituksissa olisi vielä parantamisen varaa. Esimerkiksi Louhivuoren sämplätty trumpetti katosi toistuvasti sähköisten äänien sekaan. Kova bändi on joka tapauksessa kyseessä. Sivaltelenkin heitä juuri sen takia. Tämä ryhmä pystyy parempaan. Perustaitotaso on sitä luokkaa, että heikkopäisimpiä suomalaiskuuntelijoita hirvittää.  Tätä porukkaa kuuntelen jatkossa hikisellä klubilla kovan improvisointitulvan aalloilla. Sitä odotellessa.

1 kommentti:

Jorma kirjoitti...

Korjaus edelliseen.
Kitaraa kepitti "Varre" Vartiainen.
Pahoittelut virheestä.