keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Kreikkaa riittää

Viime viikkoina on kuultu päivittäin erilaisia uutisia Kreikan lainaohjelmasta. Eilen Kreikka jätti maksamatta ensimmäistä kertaa IMF:lle erääntyvän lainan. Tämä sekasotku on syventynyt päivä päivältä. Sunnuntaina Kreikka äänestää pitääkö neuvotella lainoista vai ei.

Eilen kuultiin uutinen, että loppuviikolla julkinen liikenne on ilmaista Kreikkassa. Tämän voi nähdä valtiovallan vastaantulona, kun pankeista eikä automaateista saa kunnolla rahaa. Sen voi nähdä myös yrityksenä hyvitellä kansaa ensi sunnuntain vaaleihin. Joka tapauksessa taas yksi omituinen asia kreikkalaisten touhuissa.

Luin lehdestä kreikkalaisesta tarjoilijasta. Hän kertoi, että ravintolan omistaja maksaa alohankkijoille, siis ruoka-aineiden ja juomien tuottajille käteisellä. Samoin tarjoilija saa palkkansa käteisellä. Vastaavasti hän maksaa vuokransa vuokranantajalle käteisellä. Tässä on siis mahdollista ja aika todennäköistä jättää verot tai verotiedot väliin. Suomessa tätä kutsutaan harmaaksi taloudeksi. En tiedä kannattaako Euroopan ja maailman pankkien työntää rahaa Kreikkaan, jos julkinen systeemi on täysin kehittymätön. Jokainen maa päättäköön omista yhteisistä asioistaan, mutta tällaisen konkurssiin johtavan maan toimintaa tuskin kannatta enempää rahoittaa. Kannattaiko siis maksaa Kreikka ulos yhteisesti.  Kreikan kokemusten viisastamana voisi kiristää Euroopan yhteisön toimintatapoja. Näin saadaan oppirahat maksettua ja vältetään uusien ongelmamaiden kehittyminen. En usko enää Kreikan nousevan omin avuin maksamaan lainojaan. Sääli Kreikan kansaa kohtaan. Se joutuu nyt ojasta allikkoon.

Ei kommentteja: