torstai 12. toukokuuta 2016

J.V. Snellman

Tänään liputetaan Snelmannin päivän johdosta. Monille on päässyt hämärtymään Snellmannin nimi ja liputuksesta syy. Jotenkin se liittyy menneisyyteen, mutta miten ? Ei hän ole mikään urheilija tai formulakuskikaan ollut. Eikä presidentti. Eikä telkun viihdeohjelmissakaan ole näkynyt sen nimistä jeppeä. Oliko hän sitten ex-Nalle Wahlroos ? Siis maamme viisain, rikkain ja komein mies ? Ei osunut sekään !

Ennen luulin, että Snellman oli keksinyt satasen. Hänen kuvansa oli sadan markan setelissä. Sellaisessa violetin värisessä,rahassa, joita lapsena näki aniharvoin. Kun tuntipalkka oli alle viisi markkaa, satkun eteen sai tehdä kunnolla töitä. Siksi Snelmannia arvostettiin.

Nykyisin Snelman tunnetaan makkaroistaan ja leikkeleistään. Minullakin on tällä hetkellä sekä jääkaapissa että pakastimessa Snelmannin nakkeja. Ne ovat keitettynä hyviä. Lähes yhtä hyviä kun Wigrenin nakit. Oliko Snellman perustanut tämän makkaratehtaan ? Oli kyllä, mutta eri Snellman.

Tosiasiassa J.V. oli suuri suomalainen kansallismielinen henkilö. Hän perusti ensimmäisen suomenkielisen lehden nimeltään Saima. Aleksanteri toisen aikana olot vapautuivat Suomessa ja Snellusta tuli proffa Helsngin yliopistoon. Hän ajoi suomalaisuuden asiaa. Fennofiili. Hän oli myös aatelisten edustaja valtiopäivillä ja valtiovarojen päällikkö. Hän vaikutti sekä Suomen kielen, että Suomen rahan kehittymiseen.

Nyt kun tämä tuli tietooni, ihmettelen yhtä asiaa. Miksi Timo Soini ja Perussuomalaiset eivät ole päättäneet ehdottaa Snelmannin päivän muuttamisesta paikalliseksi vapaapäiväksi ? Hänhän on kaikkien perussuomalaisten ja muidenkin suomalaisten esi-isä. Häntä meidän on syytä kiittää oman kansallisvaltion perustamisesta, vaikkei hän enää silloin elänytkään. Hän oli kansallismielisten todellinen taistelija ja venäjänvallan sekä ruotsinvallan vastainen kapinallinen.
Ehkä se ei sovi puolueen imagoon, kun Snellman vaikuttaa kovin ruotsalaiselta.

Joka tapauksessa tänään on suomalaisuuden päivä.

Ei kommentteja: