torstai 26. toukokuuta 2016

Talvivaaran osakkeenomistajat

Talvivaara onnistui saamaan runsaasti osakkeenomistajia. Heitä on 80000. Talvivaaran suosio osakkeenomistajien ja piensijoittajien kohteena tuli ainakin osittain valtion vahvan omistajuuden kautta ja sitä kautta luotettavuuden kautta. Nyt osakkeen arvo on nollassa. Eilen kuultiin, että Talvivaaran alasajo aloitetaan. Se on pieni vihreä valo myös osanneenomistajille. Kun Talvivaaran emoyhtiö todetaan konkurssikypsäksi virallisesti, voivat osakkeenomistajat hyödyntää tappionsa verotuksessa. Konkurssissa menetetyt eurot voi kompensoida myyntivoitolla saatujen tulojen verotuksessa.

Olen yksi näistä reilusta kahdeksastakymmenestätuhannesta osakkeenomistajista. Olen odotellut uutista Talvivaaran konkurssista. Sitä ei ole tullut eilenkään, mutta todennäköisesti vuodenvaihteessa emoyhtiö Tamvivaara asetetaan lopultakin konkurssiin. Osakkeiden muuttuminen aivottomiksi ei harmita  minua enää. Se aika on mennyt jo ohi. Osakkeiden omistamiseen liittyy aina riskejä. Kannattaa hajauttaa, eli omistaa erilaisia osakkeita. Silloin tulee paitsi tappiota, myös voittoja.

Uskon, että tässä "konkurssissa" on myös niitä, jotka menettivät paljon rahaa. Kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja. Nyt on vielä odoteltava reilu puoli vuotta, jotta konkurssi tulee ajankohtaiseksi. En usko, että uusia yksityisiä rahoittajia ilmaantuu. Se on balsamia lähinnä kaivoksen työntekijöille, osalle poliitikoista ja isoja tappiota tehneille osakkeenomistajille. Totuus on karu. Tämä hanke on ollut täydellinen katastrofi koko olemassaolonsa ajan. Laboratorio-olosuhteissa suunnitellun toimintatavan saattaminen suurteollisuudeksi epäonnistui. Ympäristöongelmat saattelevat hanketta koko matkan.

Nyt on laskunmaksun aika. Siitä saavat maksaa paitsi sijoittajat, myös kaikki veronmaksajat. Heillä ei ole ollut osaa eikä arpaa tässä hankkeessa, mutta yhteiskunnan on hoidettava erityisesti ympäristövahingot ja muut menetykset parhaalla mahdollisella tavalla kuntoon. Se vie vuosia ja miljoonia.  Osakkeenomistajat selviävät haavojaan nuollen. Kainuun työntekijöille tämä on kova ratkaisu eikä korvaavaa työtä ole näköpiirissä. Siinäkin tarvitaan valtiovallalle apua.

Ei kommentteja: