Tampereen Keskustorille oli pystytetty viikonlopuksi olutkylä. Pieniä panimoja oli saatu paikalle eri puolilta Suomea yhteensä 23 panimoa. Niillä oli tarjottavana 200 erilaista oluttuotetta. Hanaoluita, pullo-oluita ja siidereitä. Olutkylä oli päivällä ilmainen ja kuuden jälkeen sisäänpääsymaksu oli kympin. Aika paljon pelkästä sisäänpääsystä. Vierailimme paikalla perjantai-iltapäivänä. Paikalla oli mukavasti porukkaa neljän kieppeillä ja kuudelta alkoi olla täyttä. Maistelimme erilaisia oluita. Jollakin tapaa makunystyröihin tuli melkoinen humalahyökkäys. Pienpanimoiden tekevät voimakkaasti humaloituja oluita. Maku on hieman kitkerä ja erilaisissa oluissa erityyppisiä vivahteita löytyy hajuvedestä sitrushedelmiin ja melkein minkälaisiin makuihin tahansa. Tummat oluet jäivät muistelematta, sillä en juuri pidä tummista oluista. Hinnat olivat kohtuullisia. Kolmen euron lasin sai ostaa tiskiltä ja sen saattoi myydä lähtiessä kahdella eurolla takaisin tai viedä kotiinsa muistoksi. Juomalasilla saattoi pestä peaupisteissä omatoimisesti. Desi olutta maksoin kaksi euroa, kaksi desiä 3-4 euroa ja neljä desiä 6-7 euroa. Olisin odottanut, että oluita olisi saanut maistella ilmaiseksi. Se olisi jouduttanut maistelua. Tarjolla ei ollut myöskään Belgiasta tuttuja maistelulautoja. Suolaisennälkään tarjolla oli muikkuja, lappeenrantalaista vety- ja atomipiirakoita, paistettuja ruisleipäpaloja, pullea porkkana hodareita.
Tykkäsin kaikenmaailman olutkylänmsysteemistä ja järjestelyistä. Maistelun puuttuminen johti itselläni hieman samankaltaisten juomien nauttimiseen ja lievään pettymykseen. Suuria oluita ei sanan varsinaisessa merkityksessä ollut. Mutta uskon, että kolmen kaupungin, Tampere, Lahti ja Helsinki kierroksen jälkeen systeemiä kehitetään. Olisin valmis maksamaan kympin sisäänpääsyn, jos sillä saisi jonkinlaisen maisteluoikeuden. Kaipasin myös tshekkiläistä ja saksalaisia makuja. Nyt tarjolla oli enemmän brittiläis- ja amerikkalaistyyppisiä aleja. Tämän systeemin logo muistuttaa enemmän grillaamista kuin oluita. Mutta hyvä idea tuoda yhteen pienehköjä panimoja.
Valmisteilla oleva alkoholilain muutos tuo kaupoille mahdollisuuden myydä 5,5 % oluita. Pienten olutpanimoiden näkökulmasta sillä ei ole suurta vaikutust pienpanimoiden toimintaan. Isot panimot pystyvät tuottamaan suurille ketjuille vahvoja oluita edulliseen hintaan. Hallituksen kaavailut työllistämisvaikutuksista eivät siltä osin näytä osuvan oikeaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti