sunnuntai 14. elokuuta 2016

Helsinki on Suomen ainoa kaupunki

Nyt se on koettu. Helsinki on oikea City. Helsinki on Big Apple. Tein kokemuspohjaisen tutkimuksen ja johtopäätelmä on kiistaton. Helsinki on Suomen ainoa kaupunki.

Ensinnäkin Helsingin kaupunginosissa kuten Kalliossa ja Vallilassa on kivijalka ruokapaikkoja. Ne ovat huokeahintaisia ja tupaten täynnä parikymppisiä nuoria, jotka sivistyneesti ruokailevat ja seurustelevat yhdessä. Kävin kahdessa paikassa. Lemon grass ja Vallila Beach. Meillä maalla on Peltsun saluuna ja Multsun grilli. Niissä keski-iän ylittäneet entiset nuoret hörppivät kaljaa ja parantavat maailmaa.

Helsingissä on intialainen baari. Siellä myydään olutta ja muita juomia. Myös shotteja. Otin mango-habaneroshotin. Se oli keltaista ja se kaadettiin pienenpieneen grogilasiin. Nimensä mukaisesti siinä oli mangoa, habaneroa ja Suomi-viinaa. Tukka nousi heti pystyyn ja hiki alkoi virrata. Pikkuisen shotin juominen kesti parikymmentä minuuttia. Pää selvisi ja tunsin olevani taas ihminen. Toisin on meillä vanhassa Montussa Hämeenkadulla. Minttu tai Jeggu maistuu kyllä vahvasti, mutta sen jälkeen alkaa olla tuntuvasti juovuksissa Ainakin parin paukun jälkeen.

New Yorkin Metropolitanissa vuosia soitellut klassisen musiikin mestariviulisti Mikko-Ville Luolajan Mikkola soitti jazzia Sture Jazz Barissa triossa kanssa. Hän osasi oikeasti improvisoida ilman nuotteja. Hyvin soivat Grappelit ja Djainhartit. Meillä filharmonia komppaa nuoteista Eppuja. Tosin Sturessa oli kolmekymmentä kuuntelijaa ja Ratinassa kolmekymmentätuhatta kuulijaa, mutta laatu korvaa määrän isossa kaupungissa.

Helsingissä ihmiset hoitavat fyysistä kuntoaan juoksemalla. Helsinki City Maratooniin osallistui tuhansia tai kymmeniätuhansia ihmisiä. Kansallisuuksiakin oli yli kuusikymmentä. Hikimärkinä he kaahasivat kadulla vesisateesta huolimatta. Meillä landella kymmenkunta afrikkalaista potkii palloa ja muutama tuhat paikallista istua jököttää katsomossa passiivisena. Kunto ei kohennu vaan päinvastoin paikat jäykistyvät.

Stadilaiset käyvät porukalla naku-uinnlla. Eiranrannassa noin kolmesataa ihmistä yritti pulikoida jääkylmässä vedessä ilman uikkareita. Samalla oli tarkoitus tirkistellä kumppaneiden perhekalleuksia. Meillä käydään alasti uimassa mökillä ehkä kerran kesässä. Parhaimmillaan Juhannuksena kaveripariskunnan kanssa. Tällöin promillemäärä ylittää reippaasti kaksi eikä jälkikäteen muista vartaloiden muodoista, ihon pehmeydestä, korvatillikasta tai koko tapahtumasta mitään.

Ratikassa myydään olutta suuren kaupungin tyyliin. Punainen Koffratikka kiertää samaa rundia, mutta ihmiset voivat nauttia bissestä, maisemista ja kaupungin sykkeestä. Ratikassa voi ostaa oman tuopin. Sitä ihan suositellaan. Meillä nyssessä juodaan myös bisseä viikonloppuisin, muttei linkkukuski myy sitä. Päinvastoin kehottaa pahimmat juopot ulos. Asiakaspalvelu on Cityssä omaa luokkaansa.

Näiden tulosten perusteella esitän Sisäasiainministeriön virkamiehille, että kaikki Suomen kaupungit Helsinkiä lukuunottamatta, muutetaan kunniksi tai kauppaloiksi. Helsinki is the one and only City. Ainakin minun tutkimusteni mukaan.




Ei kommentteja: