torstai 25. elokuuta 2016

Riika vaiko Vilna, osa 2

Nyt on kolme kokonaista päivää takana. On ratkaisun paikka. Kumpi on Baltian kingi. No, onhan tietysti tuttu Tallinnakin olemassa, mutta nyt on kisa Latvia vastaan Liettua.

Riika
Kaupunki on suurentunut ja kehittynyt Vilnaa nopeammin. Erityisesti vanhan kaupungin alueella on paljon pieniä kauppoja, ravintoloita ja baareja. Myös Art Noveaux kortteli oli hieno. Pieneltä sivukadulta Peldulta löyty kaksi suositeltavaa pubia. Trompete on kaupungin ainoa jazzravintola. Perjantaiyönä onnistuimme kuuntelemaan makoisia fonisooloja. Ala on kansanravintola, joka sijaitsee maan alla. Sisällä on useita baltialaisia saleja. Ohjelmaa on laidasta laitaan ja tiskiltä löytyy 28 paikallista hanaolutta. Pienpanimoiden oluita ja muutenkin paikallisia tuotteita löytyi myös hotellimme lähikadulla olevasta pikkupubista. Halvin puolen litran olut maksoi 1,80 €. Riika on löytänyt oman olutkulttuurin Suomea paremmin. Löysin taas vaatteita. Hupparin, T-paidan ja 1,30€ maksaneen kauluspaidan. Tietysti massiiviselta Central marketista. Nämä Zeppelinhallit ovat kyllä mahtava nähtävyys ja ostoskeskus. Keskustan tietämillä oli mukavia puistoja ja kanavia. Kuitenkin vanhankaupungin ulkopuolella talot olivat aika huonossa hapessa ja likaisen harmaita. Katutöitä tehtiin melkein jokaisella kadulla. Hotellimme Rixwell Gertrud oli erinomainen, sillä aamiainen oli ruhtinaallisen monipuolinen, pisteenä iin päällä kuohuviini.

Vilna
Valkea kaupunki oli edelleen valkea. Uzupis oli edelleen oma erikoinen taiteilijoiden valtionsa. Keskustan pääkaduilla, Pilis ja Gedimino kaduilla, virtasi joka päivä solkenaan turisteja. Yllättävän monet puhuivat venäjää. Keskustassa näkyi ainakin yksitoista kirkkoa. Kävimme niistä yli puolessa sisällä. Pieniä sisäpihan omaavia terassiravintoloita löytyi useita. Pieniä putiikkeja oli paljon. Asuimme apartementoksessa aivan vanhankaupungin muurin vieressä. Halpaan hintaa löysimme lähikaupasta aamiaistarvikkeet. Yhtenä iltana olimme sattumalta katselemassa paria bändiä sisäpihan esiintymispaikassa. Kahtena iltana olimme Artistai-ravintolassa. Illallinen, johon kuului viinialkupalat,  kaksi keittoa, yksi pizza, yksi omenapiirakka jäätelöllä ja pullo valkoviiniä maksoi 32
€. Normaali ateria juomineen maksoi alle kaksi kymppiä. Yleensä ruoka ravintolassa maksoi siinä 8 euron kieppeillä ydinkeskustassa.  Ostimme nahkatakin, hupparin ja vapaa-ajan housut. Kauppahalli oli sadan metrin päässä asunnostamme.

Molemmissa kaupungeissa taksit olivat halpoja ja laskuttavat sen mukaisesti. Samoin ruoka ja juomat. Kelit olivat ihanteelliset. Aurinko paistoi joka päivä ja lämpötilat vaihtelivat 22-26 välillä.

Lopullinen tuomio
Kyllä Vilna oli vielä hieman edellä Riikaa. Tykkään valkoisista rakennuksista, rennosta tunnelmasta ja nuorekkaasta ilmeestä. Vilna on minun kaupunkini.

Ei kommentteja: