maanantai 29. elokuuta 2016

Rikesakko ei tuonut valtiolle lisätuloja

Hallitus päätti viime syksynä kaksinkertaistaa rikesakon tarkoituksena parantaa valtion taloutta. Toisin kuitenkin kävi. Autoilijat vähensivät nopeuksia eikä rikesakkoja kertynyt odotuksien mukaisesti. Kaiken lisäksi lakivaliokunta sai tehtäväkseen miettiä uusia perusteita laeilla, sillä talouden parantaminen ei voi olla perusteena rikesakkojen kaksinkertaistamiseen. Nyt on mietitty uusia keinoja myös hallituksen, ministeriöiden ja kaikenlaisten nokkelaälyisten konsulentin kanssa. Tulostakin on syntynyt.

Hallitus aikoo ensitöinään painattaa neliväriesitteen, jossa kannustetaan autoilijoita lisäämään nopeuksia. Nopealla ajolla pääsee nopeammin perille, voi tuntea vauhdin hurmaa ja unohtaa päivän ikävät asiat. Kaikkein korkeimmat mitatut ylinopeudet palkitaan valtiovarainministeriön kunniakirjalla.

Tämän lisäksi uusiin aluehallintovirastojen poliisiosastoille perustetaan paljastuspuhelin. Kansalainen voi käräyttää ylinopeutta ajavan autoilijan ja hän saa palkkiona 10 % peritystä rikesakosta. Tällä tavoin uskotaan rikesakkokertymien lisääntyvän merkittävästi. Samalla poliisi saa ilmoitusten tekijöistä hyvän lisäavun väheneviin poliisivoimiin.

Kolmantena keinona käytetään autojen nopeusmittareiden uutta säätöä. Katsastusasemat velvoitetaan muuttamaan autojen nopeusmittareiden lukemia. Kun mittarinäyttöjä säädetään 10 km/h alhaisemmaksi, tulee autoilijoiden väistämättä ajettua rikesakkoon johtavaa ylinopeutta. Näin pienellä muutoksella saadaan ennenäkemätön suuri rikesakkotuotto. Tosin hallitusryhmien sisällä on vielä eripuraa siitä pitäisikö mittareita siirtää 10 vaiko 20 km/h.

Ei kommentteja: