keskiviikko 31. elokuuta 2016

Tampereen kaupunginooppera: Salaisuuksia ja avoimuutta

Tampereen kaupunki esitti kolminäytöksisen koomisen oopperan nimeltään Salaista avoimuutta. Vai oliko nimenä Avointa salailua ? Joka tapauksessa kriitikot ovat ehtineet ylistää tätä uutta oopperaa elämänläheiseksi ja monipolkuiseksi. Libretto on vaihteleva ja osin monimutakinenkin. Keskeisten roolien suoritukset ovat korkeatasoista työtä, joka ei jätä ketään kylmäksi.

1. Näytös
Kaupungin pormestari (kok) julistaa yhdessä valtuuston kokouksessa yhden asian salaiseksi. Kyse on Tampereen Kansi-hankkeen kilpailusta ja rakentajan valitaa koskeva asia. Salaisessa kokouksessa päätetään antaa hankeen toteutus SRV rakennusyhtiölle. Yritysasiat ovat salaisia, joten niitä ei ole lupa kertoa kenellekään. Vähiten kuntalaisille. Pormestari (kok) on tyytyväinen päätökseen. Tässä on kyse yrityksen ja kunnan yhteistyöstä, joka on syytä pitää salassa.

2. Näytös
Kaupungin konsernihallinnon johtaja (kok) kertaa vuosittaisessa huonossa talousennusteessa, että luvassa on heikko taloustilanne. Ensi vuosi on vielä jotenkin siedettävä, mutta vuonna 2018 talous on niin heikko, ettei hän vastaavaa muosta. Jos hän viime vuosina olisi tiennyt kuinka heikko talous on tulossa, hän olisi kertonut silloin tilanteen olevan kohtuullisen huono. Vielä ei ole tiedossa kuonka monta koulua, päiväkotia tai kirjastoa joudutaan lakkauttamaan. Isot hankkeet kuten tunneli, kansi-hanke tai pikaratikka eivät vaikuta tähän, koska ne ovat investointeja. Kyse on käyttötaloudesta, josta konsernihallinnon johtaja (kok) on avoimesti huolissaan, mitään salaamatta.

3. Näytös
Särkänniemen toimitusjohtaja ( kok) päättää salaa delffiinien siirrosta Kreikkaan. Juttu paljastuu ja kaupungin suurin skandaali on tosiasia. Pormestari (kok) saa kuulla tästä salailusta ja vaatii selvityksen asiasta. Särkänniemen hallituksen puheenjohtaja (kok) kutsuu hallituksen kokouksen koolle. Toimitusjohtaja (kok) antaa selvityksen tapahtuneesta ja pyytää anteeksi toimiaan. Kokouksessa päätetään, että jatkossa kaikista asioista tiedotetaan avoimesti ja eläinsuojelijoiden
kanssa aloitetaan yhteistyö, koska he ovat mukavaa porukkaa. Pormestari (kok) on tyytyväinen uuteen avoimuuteen. Kun isot ongelmat on ratkaistu, voidaan miettiä pienempiä asioita. Loppukohtauksessa erään puolueen taustakuoro laulaa voitonriemuisesti lopputeeman: avointa salailua vai salaista avoimuutta.

Oopperan korkea taso on oiva esimerkki kuntalaisille suunnatusta avoimesta tiedonvälityksestä. Yritysten irtisanomiset ja työttömyyden kasvu vaivaavat Tampereellakin monien kuntalaisten elämää, mutta avoin tiedonvälitys luo luottamusta johdon ja kansan välille. Veronmaksajien kannalta on tärkeintä on saada tietää milloin kannatta tietää salaisista asioista, milloin talous on taas kuralla tai milloin delfiinit lähtevät Kreikkaan. Kuntavaalit ovat joka tapauksessa ensi vuonna ovella. Puhallettiinko tässä yhden puolueen kunnallispoliittinen peli auki ? Se jää nähtäväksi.

Päätän raporttini Tampereen kaupungista,
eikun Tampereen oopperasta,
ei vaan erään nimeltä mainitsemattoman puolueen toimistosta.

Ei kommentteja: