sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Esa-Pekka Salonen ja RSO Stravinskin kimpussa

Radion Sinfoniaorkesterin vierailevana kapellimestarina toimi perjantaina ja lauantaina Esa-Pekka Salonen. Kaksi konserttia Igor Stravinskyn sävellyksiä. Perjantain konsertti tuli myös televisiosta, mutta onneksi en nähnyt sitä. Onneksi sen takia, etten osannut ennakoida millään tavalla lauantain konserttia. Konsertti alkoi lyhyellä fanfaarilla. Seuraavana Sinfonioita puhaltimille. Kolmanneksi Stravinskyn baletti Agon. Tauon jälkeen esitettiin vielä huipentumana Kevätuhri.

On myönnettävä, etten ollut aiemin kuullut yhtä kiinnostavaa ja taitavaa konserttia. Monimutkaiset ja rytmilliset vaihtelevat kappaleet panivat kuuntelijan lujille. Varmasti yhtä lujille joutuivat soittajatkin. Tahdit ja äkkikäänteet tekevät Stravinskyn kappaleista vaikeita, joita ihan joka orkesteri ei halua ohjelmistoonsa. Selvästi näki, että Salonen oli omien suosikkisointien parissa. Hän eli intensiivisesti musiikin mukana läpi konsertin. RSO soitti upeastii. Useissa kappaleissa oli tavallista monipuolisempia soittimia, sointukuvioita ja yllätyksellisiset hetket seurasivat toisiaan.

Straviskistä on sanottu, että hän on säveltäjänä kameleontti. Tyylit ja kaudet ovat vaihdelleet ja kääntyneet päälaelleen. Tässä konsertissa soitettiin kuitenkin sekä 1900-luvun alun että puolivälin sävellyksiä. Silti ne muodostivat tyyliltään yhtenäisen kokonaisuuden. Kevätuhrin voimakastunnelmaiset, joskus jopa räjähtävät soinnut vavisuttivat katsojia vahvalla latauksella.

Ei kommentteja: