maanantai 30. lokakuuta 2017

Mistä lapselle nimi ?

Mistähän keksittäisiin rakkaalle lapselle nimi ? Lukuisat pariskunnat miettivät niska vääränä etunimiä jälkikasvulle. Monilla pariskunnilla on vielä vaativampi tehtävä. Kun vanhemmilla on eri sukunimi, on lapselle valittava kokonaan uusi nimi eli etunimet ja sukunimi. Asia on tietysti pariskunnan oma asia. Se on niitä asioita, joihin vanhemmat, sukulaiset tai kaverit eivät voi vaikuttaa. Sormet ja aivonystyrät miettivät hyviä vaihtoehtoja, mutta lopulta asia jää pariskunnan omaksi asiaksi. Muut tyytyvät tehtyihin ratkaisuihin.

Periaatteessa pariskunnalla on ainakin neljä vaihtoehtoa. Niistä yksi vaihtoehto on miehen sukunimi. Mies määrää ja sillä selvä. Se olisi tavallista ja lapsi olisi loppuelämän nimen mukaisesti isän lapsi. Toki naisen ja miksei miehenkin sukunimi voi muuttua avioliiton myötä.

Toinen vaihtoehto on naisen sukunimi. Se panisi joitakin spekuloimaan naisvallalla perheessä, mutta antaisi myös tulevaisuuden näkökulmaa. Todennäköisesti äiti huolehtii lapsesta jo käytännöllisistä syistä enemmän ainakin kuuden ensimmäisen vuoden aikana. Ja varmaankin myös sen jälkeen. Tämä on jollakin lailla uudempi vaihtoehto.

Sitten nimi voi olla yhdistelmä. Joko miehen nimi edellä tai päinvastoin. Molemmat olisivat uudenaikainen ratkaisuja ja demokraattinen vaihtoehto. Nimestä tulee väistämättä pitkä, mutta ketä haittaa.

Useimmissa perheissä vaihtoehtoja on yksi. Yleensä asiasta päättää se, joka päättää yleensäkin perheen asioista. Toisin sanoen perheen pomo saa valita sukunimen ja toinen puoliso saa sanoa lapsen etunimen. Sillä mennään ja saavutetaan perheen harmonia.

Mitä enemmän asiaa miettii ja pyörittelee mielessään, tulee tyhjä olo. Asia ei oikeastaan kiinnosta lainkaan. Minulle on aivan samantekevää minkä nimen kukakin lapselleen antaa. Minkä nimen esimerkiksi tuleva presidenttipari laittaa lapselleen. Sitäpaitsi olen jo siinä iässä, etten jaksaisi omalta kohdaltani koko asiaa. Ainakaan lapsen ympärivuorokautista hoitamista. Pappana saa hoidella lasta muutaman tunnin ja sitten pääsee omiin oloihinsa. Voi kuoria kerman päältä. Nimiasiassa ihan sama juttu. Kun nimi on annettu, pulinat pois.



Ei kommentteja: