tiistai 10. lokakuuta 2017

Sotaharjoitus Tuska-17 alkoi

Tampereen ja Pirkkalan perinteinen sotaharjoitus Tuska-17 alkoi viikon alussa. Kyse on ilmavoimien sotaharjoituksesta, jossa pidetään kovaa meteliä. Sotaharjoitus on saman sisältöinen kuin Helsingissä järjestettävä Tuska-festivaali. Täällä Pirkanmaalla tuskaa aiheutetaan lentokoneiden kovalla äänellä. Pilvisestä ja sateisesta säästä huolimatta melu ja meteli kuuluvat vaikka mitään ei pilvien lomasta näy. Lisäväriä tapahtumaan tuo uusi paikallisradio Kipinä. Sieltä lähetetään päivästä toiseen erilaisia lentokoordinaatteja. Sotaharjoitus on iloinen asia myös lentotoiminnan supistumisesta kärsivälle Tampere-Pirkkalan lentokentälle. Vuosittain enää muutama hassu Baltic airin kone harhautuu tänne  mainoskampanjoista ja uusista terminaaleista huolimatta. Nyt on kiitoradalla vilinää ja vilskettä vaikkei matkustajia kentältä löydykään.

Paikalliset asukkaat Pirkkalassa ja Tampereen eteläisissä kaupunginosissa ovat tervehtineet ilolla tätä tuttua harjoitusta. Elämään tulee kaivattua vaihtelua, kun ei kuule muuta kuin lentokoneiden pauhun.
Puolison kanssa voi puhua mistä vaan, sillä puheesta ei ota  mitään tolkkua. Asukkaat ovat varautuneet tapahtumaan ostamalla Tokmannilta kasapäin korvatulppia, kuulosuojaimia ja korvavahaa.  Useat paikalliset asukkaat ovat ottaneet syyslomaa ja lähteneet ruskamatkalle Ouluun ja Rovaniemelle. Lapsiperheiden suuntana ovat tänäkin vuonna Kanarian saaret. Vähävaraiset asukkaat ovat päättäneet jäädä koekaniineiksi muiden vaihtoehtojen puutteessa. Vastaavasti tyhjentyneisiin asuntoihin on tullut  lukuisa joukko tuska-faneja ympäri maata nauttimaan melun tärinästä.

Tuskan teemana on tänä vuonna ihmisen sietokyky. Erityisesti vanhusten ja vaippaikäisten kestävyys ja kivunsieto. Kuinka kauan hermo kestää, milloin pinna palaa ? Hatanpään terveyskeskukseen on avattu oma vastaanotto hermostollisten oireiden ja kuulovammojen hoitoon. Samalla voidaan tilastoida vaurioiden syvyyttä edellisvuosiin verrattuna. Vanhentuvan lentokaluston odotetaan pitävän selvästi aiempaa kovempaa meteliä. Taktisessa mielessä se on tarkoituskin. Uusien hävittäjien hankintaan suhtaudutaan epäilevästi niiden hiljaisen lentoäänen takia.  Tuskaa saa enemmän aikaan ja  selvästi halvemmalla pitämällä käytössä vanhaa sotakalustoa

Ei kommentteja: