keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Seksivero ?

 Valtiovarainministeriössä on valmisteltu salaa uutta veromuotoa, jolla on tarkoitus vähentää velkaantumista ja saada valtion tulot kasvuun. Tekeillä on uudentyyppinen veromuoto, seksivero. Se on sisältynyt hallitusohjelman salaiseen lisämuistioon eikä siitä ole tihkunut tavuakaan edes maan tarkkasilmäiselle medialle saati pienimmistäkin virheistä ruikuttavalle oppositiolle. Olemme kuitenkin onnistuneet saamaan hallituksen tulevan vuoden alusta voimaan tulevan seksiverouudistuksen sisällön.

Seksiveroa joutuvat maksaa kaikki 18-vuotta täyttäneet. Seksivero on rinnastettavissa huviveroon tai tv-veroon. Sitä maksetaan ikäänkuin korvauksena saadusta viihteestä. Perusvero on 134 € vuodessa. Perusveroa maksavat ne henkilöt, jotka harrastavat seksiä kerran kuussa tai harvemmin. Toiseen veroluokkaan kuuluvat kerran viikossa seksiä harrastavat kansalaiset. Heidän verosa on 150 €.  Kolmanteen veroluokkaan kuuluvat kahdesti viikossa tai useammin pan... seksiä harjoittavat henkilöt. Heidän veronsa on 170 € vuodessa. Nämä luokat koskevat avioliitossa olevia pariskuntia. Sinkuille on oma luokitus. Harvoin tai ei juuri koskaan seksiä saavat maksavat perusveron eli 134 €. Sen sijaan paljon seksiä saavat sinkut maksavat korotetun eli 200 € veron. Veronmaksajat kuittaavat sähköisesti netissä veroilmoituksen liitteeseen suorittamansa aktikerrat. Pysyvästi lisääntyneen tai vähentyneen tarpeen myötä veroluokkaa voidaan muuttaa.

Verovelvolliset voivat perustellusta syystä anoa vähennyksiä. Perusteluna voi olla alentunut pitkäaikainen kiinnostuksen puute,  seksiaktin vähäinen huvi tai nautinto tai ulkopuolisen todistama eettinen tai uskonnollinen vakaumus. Lapsiperheet ja lapsettomat nuoret parit saavat vähennystä silloin kun aktin tarkoituksena ei ole nautinto vaan lisääntyminen. Vähennys on 45 % maksetusta verosta. Mikäli aviopuolisolla on toistuva avioliiton ulkopuolinen suhde eli syrjähyppy, joutuu verovelvollinen maksamaan korkeampaa sinkkuveroa. Vastaavasti loukattu puoliso maksaa vain perusveron.

Valtio haluaa tarjota joustoa verovelvollisille. Päästökaupasta tuttua periaatetta voidaan käyttää seksiverotuksen yhteydessä. Mikäli verotettavalta jää runsaasti käyttämättömiä akteja, hän voi myydä oikeutta naapurille tai kavereilleen. Näin seksiä voidaan tilapäisesti harrastaa taajemmin ja veroilmoitukseen merkitään vain seksioikeuden myyjän nimi ja ajankohta. Verohallinto tekee pistokokeita, joten  verotettavan tulee säilyttää viiden vuoden ajan dokumentit myydystä tai ostetusta seksikaupasta.

Veron valmistelun yhteydessä on kuitenkin kuulunut myös soraääniä asiantuntijalausunoissa. Väestöliitto on paheksunut seksin vertaamista huviin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksissä on todettu, että seksi ja erityisesti avioliitossa suoritettu akti kuuluu ihmisten perusoikeuksiin. Väestöliiton tutkijaprofessori Osmo Ontula kertoo, että veron myötä seksistä tulee
kiellettyä. Viime vuosina seksiin on suhtauduttu avomielisesti. Nyt valtiovalta haluaa verotuksen kautta rajoittaa ihmisen luonnollisia tarpeita perimällä aktiivisilta ihmisiltä korotettua veroa. Vaarana on, että seksiä harrastetaan salaa tai erilaisissa epäilyttävissä paikoissa. Veronmaksajain keskusliitosssa pelätään uuden veron muodostuvan kestämättömäksi ihmisille, joilla ei ole muita harrastuksia, ovat vähävaraisia tai jotka elävät pitkäaikaisessa pimeydessä kuten lappalaiset. Aktien määrä ei pitäisi olla veroperusteena. Vähennysoikeus pitäisi olla myös esimerkiksi raskasta työtä, vuorotyötä tai matkatyötä tekevillä kansalaisilla.

Sanomattakin on selvää, että opposiittio tulee tyrmäämään uuden veron heti alkumetreillä. Hallituksen piirissä veroa pidetään kansantalouden kannalta välttämättömänä. Tätä lakiuudistusta hallitus ei aio peruuttaa vaikka kaikki muut ehdotukset menisivät kiville. Valtiolle on arvioitu tulevan vuosittain 600 miljoonaa uusia seksiverotuloja.

Ei kommentteja: