perjantai 17. tammikuuta 2020

Hallituksen avustajat

Marinin hallituksessa on 15 ministeriä. Heillä on avustajinaan poliittiset valtiosihteerit. Heidän lisäkseen ministereiden apuna on 69 erityisavustajaa. Tämän lisäksi on palkattu myös ei-poliittisia avustajia tekemään käytännön järjestelyjä. Tarve on ilmeinen. Valtiosihteeri tarvitsee muutaman erityisavustajan, ainakin 5-7 henkilä. Sitten tarvitaan avustajia, jotka hoitelevat käytännössä tietotekniset vimpaimet, kokoustilojen tarjoilut ja ulkomaan matkojen lentoliput.

Hallituksen asioista yleensä hyvin perillä olevat tahot kertovat, että ministereiden avustajat toimivat jatkossa uudessa, keväällä perustettavassa avustajien hallintovirastossa. Se on avustajien yhteinen supervirasto. Virastoa johtaa avustava virastopäällikkö ja hänen apunaan on avustavia osastopäälliköitä. Heillä on omat avustavat sihteerit, avustavat suunnittelijat ja avustavat apulaisuunnittelijat.

Koko avustajaporukan tarkoituksena on valmistella uutta lainsäädäntöä ja pysyväismääräyksiä yhdessä asianomaisten ministeriöiden ja niiden omien virastojen kanssa. Perusteellisen työn tarkoituksena on parantaa lainvalmistelun laillisuutta ja erityisesti perustuslaillisuutta. Todellisena tarkoituksena on parantaa työllisyyttä ja saavuttaa näin 75 prosentin työllisyysaste. Tämä edellyttää aluksi usean tuhannen uuden työntekijän palkkaamisen. Aivan näin paljon väkeä hallituksen avustajiksi ei kuitenkaan palkata. Ministeriöt alkavat saada avustajia tänä keväänä, mutta kaikki hallituspuolueiden jäsenet saavat jatkossa oman pikku roolin avustajavirastossa. Väkeä lisätään vuosittain niin, että hallituksen viimeisen vuoden aikana saavutetaan 25.000 avustajan määrä. Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää päättää erotetaanko avustaja-armeija ja pahennetaan työllisyystilannetta. Valtiovarainministeriö on laskenut, että loppuvaiheessa tarvitaan lisämäärärahaa 1,25 miljardia €. Ei hätää. Veikkaus ryövää suomalaisilta joka vuosi yli kymmenen miljardia. Tämä on vain kymmenesosa siitä. Sitä paitsi lainaraha on halpaa ja Suomen luottoluokitus on korkealla
tasolla. Ja tiukan paikan tullen verorahoja löytyy monelta eläkeläiseltä sukanvarresta.

Ei kommentteja: