tiistai 21. tammikuuta 2020

Onnen päivä

Hyviä uutisia tiedossa. Usein uutiset kertovat ongelmista ja onnettomuuksista, mutta myös hyviä asioita tapahtuu maailmassa ja myös Suomessa.

Maailmassa on tänään 2153 miljardööriä. Tähän porukkaan luetaan kaikki, joilla on varallisuutta enemmän kuin miljardi. Se on tuhat miljoonaa. He omistavat yhdessä enemmän kuin 4,6 miljardia ihmistä yhteensä. Harmillista kyllä, en itse kuulu tähän joukkoon.

Alkoholin kulutus on laskenut 90-luvulta lähtien. Alkoholin kulutus on ollut näin alhaalla 80-luvun lopulla. Alkoholia käytettiin vuonna 2018 10,4 litraa henkilöä kohden. Kulutus on ollut korkeimmillaan 2000-luvun alkupuolella, jolloin alkoholia käytettiin yli 12 litraa henkeä kohden. Alkoholin kulutus on lievästi kasvanut kun verrataan vuosia 2017-2018 toisiinsa, mutta pidemmällä aikavälillä kulutus on vähentynyt. Alkoholiin kuolleiden henkilöiden määrä on ollut vuonna 2007 peräti 2167 ja vuonna 2017 enää 1558. Kuolemien määrä oli kuitenkin vuonna 2018 noussut 125 hengellä. Alkoholin kulutusmäärä ja alkoholiin kuolleiden henkilöidem määrä kulkevat käsi kädessä.

Hesarin mukaan aura-autoja ei ole tarvittu tänä talvena Hesassa. Helsingin Kalliossa sijaitsevia kallioon louhitussa luolassa olevia aurausajoneuvoja ei ole tarvinnut ottaa käyttöön kertaakaan tänä talvena. Osa henkilökunnasta onkin siirretty puutarhahommiin. Helsingin kaupunki vastaa 60 prosentista teiden aurauksista Helsingissä. Loput hoituvat yksityisten yrittäjien toimesta. Tampereella asia on aivan toisin. Auraaminen on jätetty vähiin säästösyistä. Sitä paitsi keskikaupungin auraaminen on lähes mahdotonta ja tarpeetonta. Siellä ei halua ajella kukaan järkevä asukas, paitsi ehkä eksynyt turisti.

Kokemukset pitkistä HCT-rekoista ovat olleet hyviä. Näitä yli 30 metriä pitkiä rekkoja on saanut ajaa
Suomen teillä vuoden ajan. Mainittuja rekkoja on Suomessa yli 300. Niiden hyötynä on
rekkaliikenteen väheneminen ja sitä myötä fossiilisten päästöjen väheneminen. Sama tavaramäärä pystytään kuljettamaan pienemmällä kalustomäärällä. Ainakin Traficomissa ollaan muutokseen tyytyväisiä. Rekkojen aiheuttamista tievaurioista ei kukaan puhu vielä kuitenkaan mitään. Suomen tiestön on viime vuosina sanottu olevan huonossa kunnossa. Mutta onneksi pitkät rekat eivät ole aiheuttaneet tätä ongelmaa, koska niillä on ajeltu Suomessa vasta vuoden ajan.

Taas päästään jännittämään Suomen menestymistä Euroviisuissa. Ennen varsinaista kisaa kisataan kansallinen karsinta. Mukana ovat Tika, Erika Vikman, Sansa, Aksel Kankaanranta, F3M-yhtye ja Catharina Zuhlke. Ainakin Vikman on tuttu ja jotkut muut ovat olleet Idolsissa tai jossain muussa kisassa. Kiinnostavaa nähdä uusia ja tuntemattomia yrittäjiä. Ehkä heistä löytyy uusi voittaja ja viisut saadaan taas Suomeen. Uskokoon kuka tahtoo, mutta minä uskon tämän vuoden menstykseen. Eihän kukaan uskonut Leijoniinkaan, mutta yllätyskultaa tuli silti. Harmillista, että F3M:n kappale Banana vuoti julkisuuteen viikko ennen aikojaan. No, mitä pienistä. Pääasia, että saadaan jännätä taas viisuja.

Ei kommentteja: