sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Jääkiekkoa on taas pelattu

Suomen nuoret leijonat ovat yrittäneet pärjätä Ostravan MM-kisoissa Tsekissä. Kovassa seurassa saavutettiin neljäs sija. Nuoret ovat olleet maailman kermaa viime vuosina. Kultaakin on tullut, joten odotukset olivat korkealla. Pari keskeistä pelaajaa olisi tarvittu menestykseen. Raipe Helmisen suojatit puutuivat kuitenkin kalkkiviivoille. Monet pelaajat siirtyvät tästä eteenpäin miesten sarjoihin. Heillä oli nyt viimeinen näytön paikka juniorisarjoissa. Jotain jäi puuttumaan. Ainakin mitalit. Kanada, Venäjä ja Ruotsi olivat tällä kertaa selvästi parempia. Ihmettelin läpi turnauksen tuomareiden toimintaa. Erikoisia pillipiipareita palkataan näinkin merkittäviin kisoihin. Epätasaisia vihellyksiä pitkin kisoja. Pannaan Suomen menestymättömyys tuomareiden syyksi, kun muita selityksiä ei keksitä.

Liigassa on tahkottu reilu puolet eli 36 ottelua 60 runkosarjapelistä. Liiga on karkeasti ottaen jakautunut kahteen porukkaan. Yläsarjaan ja alasarjaan. Molemmissa on lisäksi kaksi ryhmää. Yläpäätä hallitsevat Kärpät ja Tappara. Haastajina Jyp ja Ilves. Suoraan pudotuspelipaikkaan pyrkivät myös HIFK, HPK, Lukko ja yllätysjoukkue KooKoo. Alapään pahnan pohjimmaisina tuskailevat TPS, Sport ja Jukurit. Kaksi jälkimmäistä ovat olleet peräpään vakikalustoa, mutta tepsin rahakas porukka on yllätys. Nuorten valmentaja Helminen siirtyy seuraavaksi kriisiseuran päävalmentajaksi. Riittäkö se vai tarvitaanko suuri luuta koko seuran toimintaan? Veikkaisin jälkimmäistä. Kuluneen kauden perusteella ehdottaisin yhtä muutosta. Videotarkastukset pois jääkiekosta. Samaa sanoisin myös jalkapallosta. Takaisin dramatiikka ja tuomarien mielivalta. Videotuomiot ja valmentajien haastamiset katkaisevat ja vesittävät hyvän draaman.

NHL:ssä on ylitetty myöskin puolimatkan krouvi. Kärkijoukkueina ovat Washington, Boston ja St.Louis. Floridan Aleksander Barkov on keikkunut kymmenen parhaan pistemiehen joukossa pitkin kautta. Mikko Rantanen oli parikymmentä kierrosta loukkaantuneena, mutta nyt mies iski komeasti hattutempun New Jerseyn verkkoon. Rantasen Colorado on keikkunut lähellä kärkikolmikkoa. Teräväinen, Laine ja Aho kärkkyvät hekin pistepörssin kärkeä kohti. Pistepörssin kärjet Edmontonin Draisaitl ja McDavid ovat iskeneet 44 ottelussa hurjat 65 pistettä kumpikin. Ilahduttavasti nuoret suomalaispelaajat ovat nousseet miesten tasolle. Jatkossa kannattaa painaa mieleen nimet  Kapanen, Heiskanen, Hinz, Armia, Lehkonen ja Ristolainen. Tuttuja nimiä omasta liigastamme. Olen katsellut syksystä lähtien erilaisia NHL:n joukkueiden pelejä. Liike ja yhteispeli ovat huomattavasti kovempaa luokkaa kuin kotimaisilla jäillä. Ei ihme, sillä sarjassa pelaavat maailman parhaimmat kiekkoilijat.
Kolmisenkymmentä suomalaistakin on mukana.

KHL:ssä on nähty Jokereiden nostavan päätään. Viimeeksi joukkueen taidot sai tuntea Pietarin SKA. Jokerit pesi yhden sarjan kovimmista joukkueista tylyin 6-0 numeroin. Olisiko narripaidoissa vihdoinkin kypsyyttä ja taitoa haastamaan kärkijoukkueita play offseissa ? Mene ja tiedä. Keväällä nähdään. Jos jotain pitää veikata, niin loppuottelussa nähdään perinteisesti Moskovan ja Pietarin joukkueet. Siitä pitävät huolen viimeistään tuomarit, jollei muu auta.

Ei kommentteja: