lauantai 11. tammikuuta 2020

Päivän poimintoja !

Britanniaa ravistelee todellisten ongelmien aalto. Juuri kun on saatu jonkinlainen tolkku brexitin tulevaisuudesta, on uusi järistys on tapahtunut. Nyt kyse on brittien perusytimestä, hovista. Prinssi Harry ja vaimo Meghan aikovat jättää hovin ja muuttaa jenkkilään. Pariskunta on kyllästynyt loputtomaan julkisuuden kiroukseen, häväistyskirjoituksiin. Tarkoitus on karistaa hovin pölyt jaloista ja pärjätä omin eväin elämässä. Monet asiantuntijat ovat epäilleet tämän onnistumista, sillä hovissa ei ole rahahanoja säästelty. Harryn isä Charles on pistänyt rahaa pöytään pari milliä vuodessa. Nyt tuleva kunkku ei enää aio rahoittaa tottelemattoman poikansa päähänpistoja. Pahinta koko asiassa on kuitenkin hovin saama julkinen häpeä. Pariskunta hylkää hovin ja muuttaa tavalliseksi pariskunnaksi. Tämä on ennen kuulumattoman loukkaavaa Britannian arvostetuimmalle historialliselle jäänteelle. Kuinka kukaan voi vähätellä Englannin kuningaskunnan arvoja ja toimintatapoja näin julkeasti !

Huhut rahamarkkinoilla ennustavat, että Kiina ja Yhdysvallat allekirjoittavat ensi viikolla uuden kauppasopimuksen. Tuntuu uskomattomalta, kun muistelee viime vuoden puolella kuultua uhittelua ja uusien tuontitullien säätämistä. Ihmeiden aika ei ehkä sittenkään ole ohi.

Sitran yliasiamiehenä aloittava Jyrki Katainen saa EU:lta siirtymäajan korvausta. Katainen toimi komission varapuheenjohtajana. Korvauksen suuruun on 30.000 euroa kuukaudessa ja sitä maksetaan kolmen vuoden ajan. Yliasiamiehen tehtävästä maksetaan 18.500 euroa kuukaudessa. Katainen on ilmoittanut aikovansa perustaa säätiön korvausrahoilla. Niitä on kertymässä yhteensä 360.000 €. Tarkoituksena olisi tukea mm. vähävaraisten perheiden lasten liikuntaharrastusta. Näin antelias on meidän yhteisen EUn tuki entisille työntekijöilleen.

Iran on myöntänyt ampuneensa vähingossa alas ukrainalaisen matkustakoneen. Tarkempaa selitystä
ei vielä kuitenkaan tiedetä, mutta avoimuus on poikkeuksellista. Varsinkin kun tiedetään, miten kireät välit Iranilla on Yhdysvaltojen kanssa. Iran on vannonut kostoa USAn tappaman kenraalin takia.
Spekulaatiot käyvät kuumana mitä oikeasti on tapahtunut. Onko tarkoitus ollut pudottaa alas amerikkalainen lentokone ? Vai onko Iranin asevoimissa yleisesti ottaen kiristynyt ilmapiiri ja ilmatorjunnan liipaisinkäsi liian herkässä ? Todennäköisesti Iran joutuu nyt laittamaan joitakin asevoimien henkilöitä tilille eli päitä vadille. Se lienee selvää, kun avoimesti tunnustetaan omien tekemä paha virhe. Todennäköisesti surmattujen omaiset tulevat vaatimaan Iranilta miljoonakorvauksia tuomioiden lisäksi. Viimeisimmät uutiset kertovat armeijan luulleen lentokonetta risteilyohjukseksi ja ampuneet sitä sen takia. Selitys kuulostaa melko lailla ontuvalta. Jollei ilmatorjunta erota risteilyohjusta ja matkustajakonetta toisistaan, lienee perusteltua joutua vähintäänkin tuomioistuimen eteen.

Pääministeri Marin on yllättänyt gallupit ja nostanut demareiden heikkoja kannatuslukuja. Toivo
demaripiireissä on herännyt. Liekö syynä likaantuneen pesän puhdistaminen, kaunis hymy vai päättäväinen poliittinen asenne ? Joka tapauksessa yllätys on muhimassa. Keskusta haahuilee
vihreiden kanssa 12 prosentin kieppeillä, eikä pelastusta näytä tulevan. Vanhan liiton kepulaiset
kaipailevat tupailtojen parantavaa vaikutusta. Vihreä ovat odottaneet ilmastomuutoksen pysäyttämistä kuin kuuta taivaalta. Ainoa asia, joka on pysähtynyt, on vihreiden kannatuksen kasvu. Vanhan liiton demarit ovat yllättyneitä. Tuleeko nuoresta Marinista puolueen sisällön ja käytännön pelastaja. Ja mikä on hänen politiikkansa sisältö ?

Perussuomalaiset kansanedustajat ovat kritisoineet tutkija Oula Silvennoisen Suomen Akatemialta saamaa 430.000 € apurahaa. Viiden vuoden apuraha myönnettiin vuonna 2017 tutkimukseen, joka koskee holokaustin yhteyttä suomalaisiin. Perussuomalaisten mielestä Silvennoinen on agitaattori ja tutkimus hölyn pölyä. Tiedeyhteisö on vastannut kritiikkiin kertomalla, että Akatemian apurahat ovat erittäin vaativia sekä tutkijan tason että aiheen suhteen. Apuraha myönnetään yliopistolle, joka maksaa tutkijalla ja hänen mahdollisille avustajilleen palkkaa. Yliopisto voi pitää myös osan rahasta korvauksena tilavuokrista ja muista tutkimuskuluista. Mainittakoon, että presidentti Niinistö osallistuu Israelissa järjestettävään maailmanlaajuiseen holokaustin muistotilaisuuteen. Onko se
aiheuttanut kritiikkiä, ei ole tiedossa ?

Ei kommentteja: