tiistai 7. heinäkuuta 2020

Aito porilainen

Aito porilainen on tämän jutut aiheena. Kyse ei kuitenkaan ole Dingon Neumannista tai pitkästä mustasta Vellu Ketolasta. Kyse on grilliherkusta, jota tehdään ja syödään porilaisilla grilleillä.
Aito porilainen on yksinkertainen, mutta maukas ja runsas. Kaiken lisäksi porilaisen raaka-aineet ovat huokeat, jos sitä tekee kotikeittiössä.

Porilaisen ainekset: Kaksi vehnäpaahtoleipää, viipale metsästäjänmakkaraa, sipulia ja sinappia.

Metsästäjänmakkara on sama tuote, jota vanhaan hyvään aikaan kutsuttiin sipuliteemakkaraksi. Jostain syystä nimi on nykyisin karskimpi. Aitoon porilaiseen tulee Porin Osuusteurastamon metsästäjän makkara. Itse käytän hyvää, mutta ulkoporilaista Wigrenin metsästäjänmakkaraa. Se ei jää paljoa aidosta porilaisesta. Sipulilla on porilaisessa tärkeä rooli. Raaka sipuli tuo potkua ja vahvan maun. Sinappi kuuluun yleensä makkaran kainaloon. Niin tässäkin. Aitoon porilaiseen ei laiteta kaikkia mausteita, kuten kurkkusalaattia, ketsuppia, majoneesia jne. Näin tapahtuu valitettavasti joillakin porilaisilla grilleillä, mutta silloin on jätettävä sana aito pois.

Näin tehdään yksinkertainen, mutta aito porilainen:
Leikataan metsästäjämakkarasta reilu muutaman sentin viipale. Paistetaan viipale pannulla ja pahdetaan samalla leipäviipaleet hieman tummiksi. Levitetään viipaleille sipulisilppua ja sinappia. Viipaleiden väliin kuuma makkaraviipale. Syödään suurella ilolla.

Porilainen on maukkainta porilaisella grillillä puolen yön jälkeen. Jos kuitenkin satut asumaan jossain muualla voit tehdä herkun omassa keittiössä. Aito porilainen on parasta suolaisen nälkään, saunan jälkeen tai illalla huikopalaksi. Juomaksi sopii vahva olut tai kaksi. Tai sitten keskiolut. Hätätilassa 0-olutkin käy.


Ei kommentteja: