keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Venäläistä logiikkaa

En voi olla ihailematta venäläisten tapaa ohjata todellisuutta. Venäjällä äänestetään tänään perustuslain muuttamisesta eli Putinin jatkokausista. Siinä sivussa äänestetään useista yhteskunnallisista muutoksista kuten eläkkeiden indeksisidonnaisuudesta jne. Tällä tavoin nivotaan yhteen yksivaltiuden jatkuminen yhteiskunnallisiin muutoksiin.

Nyt Venäjä keskusvaalilautakunta kertoo, että kun 0,79 % äänistä on laskettu, äänestäjät ovat hyväksyneet uuden perustuslain. Voiko kukaan olla näin hyvä selvännäkijä ? Voi tietysti, jos äänestyslippujen kyllä äänet on jo valmiiksi painettu kirjapainossa. Kenties jo laskettukin. Voi myös sen takia, että äänestysvaihtoehdot ovat kyllä tai ei. Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaa, ettei kannata mitään uudistuksia. Ei voi myöskään syyttää venäläisiä huumorin puutteesta. Joku voisi pitää tätä idotismin huippuna, mutta kyse on selvästä matematiikasta. Tässä suhteessa tulee olemaan myös lopputulos. Sanokoon kuka mitä tahtoo. Tämä ei ole vain hyvä vitsi. Se on etukäteen ilmoitettu lopputulos. Ettei kukaan vaan erehdy haaveilemaan jostain muusta tuloksesta.

Toisaalta toivon, että diktatuuri jatkuu loputtomasti. Tsaarien Venäjän on perinteinen hallitsemistapa. Demokratia Vanäjällä tarkoittaisi yhteiskunnallista levottomuutta, kansan nousemista barrikaadeille tai jopa sisällissotaa. Sitä kukaan kestä eikä Venäjän naapurimaista varsinkaan kukaan toivo. Mieluummin yksinvaltius kuin länsimainen moniarvoisuus. Toisaalta joskushan sekin aika koittaa. Toivon mukaan mahdollisimman monen vuoden kuluttua.


Ei kommentteja: