sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Huonosti menee

Maamme säätilanne näyttää kylmältä. Ensi viikoksi ennustetaan kesän kylmintä viikkoa. Tämä johtuu tietenkin ilmaston lämpenemisestä. Edellisinä viikkoina keli oli helteinen ja tukahduttava. Sen jälkeen on tilapäisesti viileämpää ilmaa ja sateita. Vaikka korona on vähentänyt saasteita, ilmaston lämpeneminen ei ole pysähtynyt. Se jatkuu vaikka pieni Suomi yrittää panna kampoihin viettämällä viileää viikkoa. Koko maailman näkökulmasta viileällä viikolla ei ole vaikutusta mihinkään. Ilmasto lämpenee, jäätiköt sulavat ja piste. Tietysti lomalaiset sadattelevat, että miksi juuri minulle käy aina näin. Mutta ei aina niin huonoa, ettei pientä hyvääkin. Hyvä puoli on se, ettei tarvitse kokea käristyskupolia.

Yhdysvaltojen ja Brasilian koronatartunnat ovat saavuttaneet uusia ennätyksiä. Näyttää siltä, että mitään ei ole opittu eikä tartunnoista välitetä. Kaikn lisäksi maiden pressat ovat inhimillisesti katsottuna itse suuria katastrofeja. Päivittäiset tartuntamäärät liikkuvat 40.000-50.000 kieppeillä. Yhdysvalloissa korona on riehunut jo neljä kuukautta, Brasiliassa hieman vähemmän. Virheistä pitäisi oppia. Niin luulisi, mutta kansalaiset eivät joko tiedä tai välitä. Liekö kyse sivistyksestä ? Siis, sen puutteesta ?

Briteissä lauantai oli poikkeuksellisen merkittävä juhlapäivä. Pubit aukaisivat ovaensa ja kansa pääsi taas lempiharrastuksensa pariin. Mutta onko siitä seurauksena korona-aaltojen pandemia ? Se nähdään muutaman viikon kuluttua. Veikkaisin, että uusi aalto on jo tulossa, sillä briteissä ei jakseta himmailla. Maa liittyy tartuntojen kärkijoukkoon. Tai hetkinen ! Sehän on jo siellä vanhastaan.

Venäjällä on taas otettu kiinni toimittaja, joka on uskaltanut kyseenalaistamaan hallinnon toimia. Naistoimittajaa odottaa usean vuoden vankeus ja toimittajakielto, kun hän uskalsi arvella itsemurhapommittajan tekoa umpikujaan joutuneen ihmisen protestina hallintoa vastaan. No, näitä pidätyksiä on nähty ja nähdään vastaisuudessakin. Siitä takeena ikuisuudeksi valttu Kremlin tsaari.

Iltapäivälehden kolumnisti Parkkonen suomii kahta ex-pääministeriä, Aho ja Lipponen. Parkkonen väittää heitä Putinin juoksupojiksi. Molempien yhtiöt saavat satojen tuhansien korvaukset venäläisten suuryhtiöiden konsultoinnista. Siinä Ukrainan ja Krimin tapahtumat ovat pelkkä malka katsojan silmässä. Kun iso pyörä pyörii, pikkuiset yksityiskohdat unohtuvat. Ehkä veteraanipoliitikot ovat alkaneet kärsimään muistisairauksista. He muistavat tunteikkaan YYA-sopimuksen elämänsä ihanampana aikana. Se ihanuus tuntuu jatkuvan molemmilla. Tosiasiassa YYA-sopimus lopetettiin vuonna 1992.

Suomen paras urheilija Teemu Selänne täyttää 50-vuotta. Vanhuus iskee eikä somessakaan mene enää niin hyvin kuin kaukalossa. Onneksi miehellä on tukenaan arjesta huolehtiva vaimo, autotallillinen urheiluautoja ja pitkä rivi nollia pankkitilillä. Kyllä sillä pärjään seuraavaan merkkipäivään, joka onkin sitten 60-vuotta. Kyllä se siitä ja ainahan voi muutaa takaisin Suomeen.

Toiseksi paras suomalaisurheilija Kimi Räikkönen on päässyt taas lempipuuhaansa. Autossa istutaan ja Alfa-Romeo kulkee. Ainakin hitaasti. Nopeastkin ainakin jonkun kierroksen. Maaliin pääsemin onkin jo eri juttu. Pääasia, että vähän kulkee ja kisoja järjestetään. Totuus on samanlainen kuin Selänteelläkin. Pankkitilin numerorivistö on pitkä, mutta ikää on jo pelottavan paljon. Ehkä Räikkönenkin voisi muuttaa joskus Suomeen, vaikka Lappeenrantaan. Sitten kun ei enää ole tuloja autoilusta.

Mikä näillä kahdella on sitten ongelmana ? Heitä ei tunne kukaan Amerkkassa tai Monacossa. Suomessa sen sijaan tuntevat kaikki ja fanit tarjoavat kylmää juomaa loputtomasti terasseilla. Suomeen muuttaminen tietäisi melkoista elämänmuutosta. Täällä miljonääritkin joutuvat kuitenkin rahoittamaan kaiken maailman kakaroiden koulunkäyntiä ja opiskelua, puhumattakaan ihmisten sairastamisesta tai laiskureiden toimeentulosta. Kumman tulevaisuuden valitsisitte ? Siinä on se elämän pulma !

Maan johtava puolue SDP on viimeisten kannatusmittauksien jälkeen alkanut sammua. Korona on takanapäin eikä kansa tarvitse elämänohjeita. Puheenjohtaja Marin on alkanut määrätietoiseen vastaiskuun. Hesarin haastattelussa hän kertoo avomielisesti siivoavansa Tamminiemen edustustiloissa. Lisäksi hän on ollut oikeissa töissä Sokoksessa ja nuorisopalveluissa. Näillä
keinoilla SDP uskoo saavansa työtätekevän kansanosan sympatiat jälleeen nousuun. Ihmiset samaistuvat työteliääseen siivoojaan ja tuntevat kuuluvansa samaan sakkiin. Nyt oppositiolla on vitsit vähissä. Maahanmuutajilla peloitteleva Perussuomalaiset ja talousahdingosta varoitteleva Kokoomus tarvitsevat uutta särmää. Pitäisikö niiden valita humaani naispuheenjohtaja oppositiopuolueiden johtotähdiksi ? Vai mitä tässä nyt pitää tehdä ?



Ei kommentteja: