perjantai 31. heinäkuuta 2020

Jihaa vai miten se menee ?

Annika Saarikko on ilmoittanut tänään ryhtyvänsä Kepun puheenjohtajakisaan puheenjohtaja Kulmunin haastajaksi. Syyskuussa nähdään taas peruskepulainen poliittinen skapa, jossa kaksi naista ovat virittäneet kepun kentän kovaan taistoon. Saarikko on selvä suosikki, mutta homma on selvä vasta kun paksu leidi laulaa. (Lainaus brittiläinen sananparsi.) Kepua kannattavat voivat olla iloissaan toisesta ehdokkaasta ja uudesta toivosta. Oppositio voi sen sijaan olla iloinen kepun epäselvästä tilanteesta ja toistuvasta kompuroinnista.

Yhdysvaltain presidentti Trump ei tehnyt eilen mitään hölmöä, räväkkäätai kaistapäistä. Edellisenä päivänä hän uhkasi sentään siirtää presidentinvaaleja. Mistä on oikein kysymys ? Yleensähän Trump erottaa jonkun Valkoisen Talon henkilökunnasta, sättii tiedemiehiä, näyttelijöitä, poliitikkoja, urheilijoita tai muiden maiden päämiehiä, erottaa Yhdysvallat  jostakin YK:n järjestöstä, todistaa tieteelliset tutkimukset maanrakoon, mainostaa kyseenalaisia lääkkeitä, ylistää hienoa menestystään koronan vastaisessa taistelussa tai muuten vaan sanoo mustaa valkoiseksi tai valkoisia mustiksi. Onko kyse vanhuudesta, presidentin vaalien kampanjoinnin avauksesta vai onko korona iskenyt presidenttiin ? Älkää vaan sanoko, ettei Trumpista tule seuraavaa presidenttiä ! Mitä me sitten teemme uutisten aikaan ? Mitä jos " Hölmölästä päivää"-tositvsarja loppuu, eikää raflaavaa uutisviihdettä enää esitetä ? Putin, Erdogan, Jong un tai Bolsonaro eivät ole yhdessä läheskään yhtä sekoja kuin Trump. Äänestäkää nyt vain se maailman viisain ja kaunein mies pressaksi ! Saadaan ainakin nauraa. Muutenhan joudutaan katselemaan kotimaasta omaa kellokasta. Kukahan se voisi olla ?

Rovaniemen ja Turun palloseurat ovat ajautuneet sanasotaan. Kyse on TPS:n uuden valmentajan Jonatan Johanssonin osallistumisesta lauantaiseen RoPS - TPS otteluun. Johansson on palannut Skotlannista Suomeen 26.7. ja hänen kuuluisi Ropsin mukaan olla karanteenissa kaksi viikkoa. Tepsin mukaan työperäinen muutto ei johda karanteeniin ja Johansson ei muutenkaan ole joukkueiden läheisyydessä tai pukukopissa vaan ulkoilmassa. Mielenkiintoa ja panosta lisää sarjatilanne. TPS on viimeisenä saaliinaan 0 pistettä ja RoPS on toiseksi viimeisenä kahdella pisteellä.

Italian senaatti on poistanut Lega-puolueen johtajaa ja ex-ministeri Matteo Salvinia koskevan syytesuojan. Salvinia tullaan syyttämään palkolaisaluksen sieppauksesta. Ministerinä toimiessaan Salvini on estänyt kaksi kertaa pakolaisalusten rantautumisen Italian rannikolle. Tuomio voi olla enimmillään 15 vuotta vankeutta ja samalla hän voi menettää oikeuden päästä pääministeriksi. Oikeistopopulistista Salvinia asia ei ole hetkauttanut. Päinvastoin. Hän on sanonut menevänsä ylpeänä Sisiliaan polttiitiseen oikeudenkäyntiin puolustamaan tekojaan.

Nokia julkisti puolivuotisraporttinsa. Hyvin on mennyt. Jopa reilusti odotuksia paremmin. Osake ampaisi 14 % nousuun. Kiinnostavaksi tämän tekee se, että tänään on myös toimari Rajeev Surin viimeinen päivä toimitusjohtajana. Hän ikäänkuin niittasi yhtiön hallitukselle komeat luvut kiitokseksi toimitusjohtajan vaihtumisesta. Uusi toimari Fortumin Peter Lundmark jatkaa tästä eteenpäin. Toki Lundmarkkin saa tästä hyvät lähtökohdat vaikka nousukiito korona-aikaan saattaa olla kova pala. Huhut Nokian myymisestä amerikkalaisille eivät nekään ole täysin laantuneet.

Valko-Venäjä on pidättänyt 32 venäläistä Wagner-yhtiön palkkasoturia. Heitä syytetään terroritekojen suunnittelusta. Heidät havaittiin, sillä he erottautuivat muista turisteista, koska olivat selvin päin. Jotkut tahot ovat sanoneet palkkasoturien olleen matkalla Afrikkaan, sillä heiltä löyty sikäläistä rahaa. Valko-Venäjä on pyytänyt Venäjältä selvitys asiasta. Venäjä on vastaavasti pyytänyt selvitystä miesten pidättämisestä. Viime vuosina maat ovat olleet napit vastakkain lähinnä maakaasun
toimittamisesta ja Valko-Venäjä on halunnut lisät yhteyksiä länteen. Jutun taustalla on kuitenkn puolentoista viikon kuluttua järjestettävät presidentin vaalit. "Ikuinen " presidentti Lukasenko on kohdannut ennen näkemättömän suuria mielenosoituksia. Nyt kerrotuilla palkkasotureilla on kerrottu olevan yhteyksiä oppositiojohtajan vaimon kanssa. Kiinnostavaa tässä selkkauksessa on kahden perinteisesti "avoimen" ja " demokraattisen" maan syyttely sanoin eväin. Molemmissa maissa taidetaan huhujen, provokaatioiden ja ulkopuolisten vihollisten hyödyntäminen sisäpoliittisiin tarpeisiin.

Tanska avaa rajansa ruotsalaisille. Nyt ruotsalaisten itsetunto on palautumassa vanhaan tuttuu " mehän ollaan leppoissia svenssoneita, kaikkien kivoimpia ihmisiä" saagaan. Ja mikäs siinä. Rennot tanskalaiset kaipaavat koronan värinää ja sitähän nyt on tarjolla. Ja ei hätää, rajathan voi ensi kuun alussa panna taas säppiin.

Venäjältä Amerikoihn paennut dopingtohtori Grigori Rodtshenkov on julkaissut kirjan, jossa hän paljastaa totuuden Venäjän dopingtouhuista viimeisten vuosikymmenien ajalta. Rodtshenkov johti itse urheilijoiden dopingtoimintaa, joten hänellä on parasta sisäpiirin tietoa menneiltä vuosilta. Helsingin yleisurheilun MM-kisoissa venäläiset saivat puhtaat paperit, sillä dopingnäytteet osattiin hoidella taitavasti keittiön kautta turvaan. Tätä nykyä mies on saanut Amerikassa salaisen piilopaikan päässyt suojeluohjelmaan ja turvamiehet turvaavat arkielämää. Venäjä on uhkaillut kaikilla mahdollisilla tavoilla ja kieltää tietenkin tapojensa mukaisesti syytteet dopingista.




Ei kommentteja: