Monopoliyhtiö Alko on joutunut uuteen ja outoon tilanteeseen korona-ajan takia. Alkon toimiluvassa puhutaan paitsi alkoholin myynnistä myös alkoholihaittojen ehkäisemisestä. Näin korona-aikana on alkoholin ravintolamyynti romahtanut. Samoin on käynyt matkoilta tuodun alkoholin, erityisesti Virosta tuodun alkoholin osalta. Alkon tilanne on,päinvastainen. Sen myynti on kasvanut noin 13 prosenttia. Kärjistäen voidaan sanoa, että Alko toimii toimilupansa rajoilla. Alkoholia myydään entistä enemmän ja haittoja ehkäistään entistä vähemmän. Totta on myös se, että alkoholin kokonaiskulutus on pienentynyt. Mutta silti Alkon kaksinainen rooli on tullut tiensä päähän. Talvilomalta palaavan eduskunnan tulisi alkaa pikaisesti säätämään uutta alkoholiveron. Miten sitä pitäisi muuttaa ?
Periaatteessa on kaksi mahdollisuutta. Tiukentaa alkoholin myyntiä tai vapauttaa sitä. Alkoholin myyntiä voidaan tiukentaa monilla tavoin. Rankin niistä on kieltolaki. Alkoholia ei myydä lainkaan. EU:n säädösten takia se ei ole juurikaan mahdollista. EUn alueella tavaroiden tulee saada liikkua vapaasti, myös alkoholin. Alkoholin myyntiin voitaisiin tehdä henkilörajoituksia. Terveydellisistä syistä alkoholia ei myytäisi lainkaan esimerkiksi yli 60-vuotiaille. Tai sitten pienempiä määriä iästä riippuen. Alkoholin myyntiin voitaisiin palauttaa viinakortti. Nykytekniikalla se voisi olla sähköinen. Jokaisen asiakkaan alkoholin ostot kirjataan viinarekisteriin. Lakiin voitaisiin kirjata viikoittaisen ja kuukausittaisen alkoholin enimmäiset myyntimäärät. Esimerkiksi väkeviä litra kuukaudessa, mietoja viinejä ja oluita kaksi litraa kuukaudessa. Tämä byrokraattinen rajoitus ehkäisisi tehokkaasti alkoholin käyttöä, joskin se saattaisi lisätä viinan trokaamista. Rajoitusten myötä valtion alkoholituotot putoaisivat, mutta THL:n tutkijoiden ja virkamiesten mukaan alkoholihaittojen kulut putoaisivat myös.
Alkoholin vapauttaminen saattaisi olla meillä uusi ja kokeilemisen arvoinen menetelmä. Alkon monopoli voitaisiin lopettaa ja työntekijät sijoittuisivat vähittäismyyntiin vanhoina työntekijöinä. Toki samalla palkalla kuin muutkin kaupan alan työntekijät. Vähittäismyyntiä toteuttaisivat ruokakaupat ja ärrä- kioskit. Alkoholituotteiden kylkeen voitaisiin liimata varoituskyltit. Vahvaan alkoholituotteeseen jyrkempi varoitus ja miedonpaan tuotteeseen kevyempi varoitus. Alkoholiverot tilitettäisiin valtiolle kuten nytkin. Vähittäiskauppa tarkkailisi ostajien kuntoa, eikä alkoholia myytäisi päihtyneille. Pääasiallinen vastuu alkoholin käytöstä tulisi näin ihmisille itselleen. Aikuisille ihmisille, sillä alkoholia ei edelleenkään myytäisi alaikäisille. Keski- ja Etelä Euroopassa toimitaan näin, eikä ainakaan katukuvassa näy alkoholin räjähdysmäistä kasvua.
Toki vielä on kolmaskin muutostarpeet. Alkon tehtävistä voitaisiin poistaa alkoholin myynnin kontrollointi. Alko voisi keskittyä itse maahantuontiin ja myyntiin ja jättää haittojen ehkäisy muille viranomaisille. Tätä tuskin kuitenkaan tiukkapipoisten kepu- ja demariministeri voisivat hyväksyä. Enkä minäkään kannata sitä. Eihän me mitään Alkoa tarvita. Vapaat kansalaiset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti