perjantai 15. tammikuuta 2021

Urheiluviihdettä

 Köyhästä urheiluvuodesta huolimatta Urheilugaala järjestettiin studiossa. Tässä vaiheessa olisi voinut jättää järjestämättäkin. Mitään ihmeellisempiä saavutuksia ei ole vuoden aikana tilastoitu. Ainakin urheilijoiden ja tapahtumien laittaminen johonkin järjestykseen on keinotekoista viihdyttämistä. Nyt olisi ollut tilaisuus esitellä eri urheilijoita ja lajeja huippujen takana. Ammattiurheilijoita on monenlaisia koronasta huolimatta. Onkohan kukaan järjestäjistä tullut edes ajatelleeksi, että kuluva vuosi on yhtä heikko urheiluvuosi kuin viime vuosi ? No, aika näyttää. Kuin sattumalta valtio jakoi eilen jääkiekkoseuroille tukia. Tappara keräsi melkein 500.000 euroa tukiaisia. Jukureille heltisi 60.000 euroa. Tämä ”jääkiekkogaala” ei kerännyt yleisöä eikä TV-kameroita.


NHL pyörähti käyntiin rapakon takana ilman yleisöä. Joukkueet on jaettu neljään lohkoon. Näissä kahdeksan joukkueen lohkoissa tahkotaan runkosarja. Siten pudotuspelit lohkojen parhaiden kesken. Katseli muutamaa matsia ja rehellisyyden nimessä on sanottava, että nautin tästä pelistä. Joukkueet liikkuvat eri tahdilla kuin kotoisessa liigassa. Taklaukset ovat harvinaisia ja laitanuhjaamisia on vähän. Tarkoitus näyttää olevan nopea peli. Edmonton-Vancouver matsissa oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita läpi ottelun. Edmontonin veskari Mikko Koskinen oli itse varmuus. Puljujärvi pysyi hyvin vauhdissa vaikkei tilastomerkintää syntynytkään. Olli Juolevi puolusteli Vancouverin riveissä. New Yorkin derbyssä Islanders naputteli selvät voittolukemat. Ottelu ei ollut aivan kanadalaisten tasoa, mutta näinhän paikallispeleissä usein käy.

Liiga jatkaa sekin ilman yleisöä. Luulenpa, että kausi pelataan tällä tavoin loppuun asti. Saa nähdä putoaako jonkun liigajoukkueen varusteet naulaan rahan puutteen takia.  Liigan peleissä on mielenkiintoista uudenlaiset asemat. Kärkijoukkueet Lukko, Ilves ja Pelicans ovat työntäneet kestomenestyjä Kärpät ja Tapparan keskikastiin. Hyvä niin. Elämää tähän sarjaan kaivataankin.

Hiihtäjät, ampumahiihtäjät, yhdistetyn kilpailijat ja mäkihyppääjät kisaavat ilman katsojia intoa piukassa. Suomenkin osalta on valoa näkyvissä yhdistetyn ja mäkihypyn osalta. Tiedä vaikka talvilajien lama alkaisi pikku hiljaa helpottamaan. Onko suomalaisten helpompaa urheilla ilman suuria yleisömassoja vai onko tehty oikeita asioita ? 

Jalkapallon sarjat pyörivät Euroopassa kovaa vauhtia ilman yleisöä. Joissakin peleissä on yleisön ääniä kaiuttimien kautta ja pahvisia hahmoja katsomossa. Harmi, kun suomalaiset pelaajat eivät ole yltäneet korkeimmalle sarjatasolla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Hradecky on ainoita huippupelaajia Euroopassa. Siinä mielessä vuoden urheilijan titteli on perusteltu. 

Kovat odotukset ovat kevään ja kesän kisoja kohtaan. Kannattaisi valmistautua tärkeimpien kisojen peruutuksiin. Olympialaisten ja jalkapallokisojen järjestäminen voisi toteutua ilman yleisöä, mutta onko siinä mitään järkeä. Siirretään kisat ja kisataan sitten kun yleisö saadaan mukaan. Elämä sujuu ihan hyvin ilman tätä urheiluviihdettäkin. Sitäpaitsi onhan meillä omat hiihtocupin puistohiihdot ja kesällä Pihtiputaan keihäskarnevaalit. Kyllä niillä pärjätään tämä vuosi.

Ei kommentteja: