sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Näitä väännetään tänään

 Yhdysvaltain tapahtumia on ihmetelty ja kauhisteltu ympäri maailman. Tuntuu, että mitä vain voi tapahtua. Presidenttien vallanvaihtoon on kymmenkunta päivää, mutta mitä vielä voi tapahtua. Järkyttäviä ja poikkeuksellisia ajatuksia on kuultu neljän vuoden aikana maailman mahtavimman presidentin suusta. Mikään ei ole ollut varmaa tai ennakoitavissa tämän henkilön hallituskaudella. Henkilökuntaa on vaihdettu, kun jääkiekko-ottelussa. Maailmanmenoon, politiikkaan, työllisyyteen, koulutukseen jne pettyneet ihmiset ovat saaneet Trumpista äänitorven, joka on laukonut toinen toistaan hämmentäviä ja perusteettomia lausuntoja elämän perusasioista.

Muuttuuko nyt meno Atlantin takana. Valitettavasti ei ! Tosiasiassa 47 prosenttia kansalaisista äänesti Trumpia. Erilaiset vastarintaryhmät, salaliittoteoreetikot, nationalistit jne eivät ole kadonneet mihinkään. Pystytäänkö kahtia jakautunutta maata yhdistämään mitenkään. Yleensä siihen on tarvittu ulkopuolinen uhka, mutta edes koronapandemia ei ole osoittautunut sellaiseksi. Maa ei ole jakautunut maantieteellisesti kuten sisällissodan aikana vaan se on jakautunut paljon monimutkaisemmilla tavoin. Yksinkertaistetutusti voisi sanoa maan jakautuneen sivistyneisiin ja sivistymättömiin. Vaan kun se ei ole näinkään yksinkertaista. Yleensä toimeentuloon liittyvät asiat muuttavat eniten mielipiteitä. Siitähän Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on oiva esimerkki. Tasa-arvoisemman elämän merkkejä ei näytä kuitenkaan olevan tulossa uuden presidentin myötä. Joka tapauksessa pidän Yhdysvallat edelleen niiden maiden listalla, jonne en aio matkustaa. Siinä listalla ovat mukana Venäjä, Valko-Venäjä, Puola, Unkari, Turkki ja Brasilia. Ja nyt en puhu koronasta.

Koronarokote antoi toivoa pandemian supistamaan elämään. Nyt kuitenkin uutiset kertovat suomalaisten rokottamisen siirtyvän vuoden loppupuolelle. Olemmeko me taas kerran kiltisti jonossa odottelemassa, että isoilta mailta tipahtelisi murusia ? Nyt olisi Marinilla ja hallituksella näytön paikka. Tällä menolla on myös poliittiset seuraukset. Hallituksen suosio rapautuu, mikäli rokotteita ei saada maahan. Kevään kunnallisvaalit eivät kuitenkaan pelota hallitusta. Eivät kenties myöskään gallupien luvut. Meitä tavallisia, kilttejä ja maltillisia kansalaisia alkaa päännimään. Ja raskaasti. Pitäisi vielä jaksaa pölyillä piilossa lähes vuosi. Meillä kansa ei ole tottunut lähtemään lakkoihin tai barrikadeille. Nyt kuitenkin alkaa vit...maan raskaasti. Puolentoista vuoden tylsyys pitää saada loppumaan. Jotain tulevaisuuden suunnitelmia pitää pystyä ajattelemaan. Elämän on jatkuttava. Jo riittää samojen Kotikadun polkujen ramppaaminen ! Jo riittää kaupoissa pälyileminen aamun aikaisina tunteina ! Jo riittää telkun loputtomien viitteiden vahtaaminen ! Tehkää jotain Suomen hallitus !

Kun katselee suomalaisten sprinttihiihtäjien suorituksia, tulee mieleen meikäläinen korrektius. Ei haluta työntäytyä toisten edelle vaan annetaan kavereiden mennä. Siinä sitten sijoitukset tippuvat ja kanssakilpailijat kiittävät. Meillä on sellainen toimintaperiaate elämässä, että vieraat ensin. Oli sitten kysymys virusten taltuttamisessa tai urheilusta.

Vinkki Suomen hallitukselle syntyvyyden lisäämiseksi. Nyt kannattaisi rohkaista lisääntymisikäisiä suomalaisia sänkypuuhiin. Saataisiin syntyvyys kasvuun ja velat tulisivat joskus kuitatuiksi. Nyt on hyvää aikaa herkkiin intiimeihin askareisiin. Kotona ollaan paljon eikä ole parempaakaan tekemistä. Nyt kannatta kokeilla lasten tekemistä. Jos ei tärppää ensimmäisellä kerralla, kannattaa kokeilla toisen kerran -  kuukaudessa, viikossa (päivässä ?). Tärkeää on saada luppoaikaa hyödynnettyä. Hallitus voisi pitää tiedotustilaisuuden asiasta. Lisääntykää ja täyttäkää maa ! Kukas se sanoikaan tämän viisauden ? Mao, Lenin vai Jeesus ?

Tekisi kovasti mieli juoda kylmä olut aurinkoisella terassilla. Television ohjelmissa näkyy sellaisia terasseja. Siellä olut on moninkertaisesti herkullisimman näköistä kuin kotisohvalla. Jos oikein asiaa ajattelee, sellaisia terasseja ei oikeasti ole olemassa. Ainakaan tänään. Se on pelkkää illuusiota. Kaikkialla terassit ovat kiinni, oli sitten lämmintä tai kuumaa. Myöskään ravintolat eivät ole auki eivätkä turistit tai paikalliset pääse nautiskelemaan huurteisesta. Siinä mielessä lohdullinen tilanne. Etten sanoisi paska säkä tai toisaalta meidän tundran asukkaiden kannalta voisi sanoa, että ihan hyvä tilanne.

Lopuksi paha kateuskysymys. Kumpi on pahempaa: se, että norjalaiset voittavat kaikki hiihtokisat vai se, että venäläiset voittavat kaikki hiihtokisat ? Mieti sitä ! Yhtä paha, eikä vaan !

Ei kommentteja: