Valko-Venäjä tauti, oppositiokansalaisten viikonloppumielenosoitukset valtaapitäviä vastaan, ovat levinneet Venäjälle. Oppositiopoliitikko Navalnyin perusteettomat pidätykset ja tekaistut oikeudenkäynnit ovat käynnistäneet mielenilmauksia ympäri maata. Navalnyi on nykyaikainen poliitikko, jonka kannattajia on ympäri maata ja luultavasti Navalnyi on tietoisesti rakentanut yhteyksiä eli alueiden Kremlin vastaisiin voimiin. Venäjällä oppositiota ei ole koskaan katsottu hyvällä. Putinin aikana yksinvalta, korruptio, oligarkkien hallitsema talous, Kremlin hallitsema media ja oikeuslaitos ovat saaneet aikaan myös vastustajia. Kaikki eivät halua yhteiskunnan taka-askelia, vaikka Venäjällä on perinteisesti vähät välitetty hallitsijoista. Ennen sanottiin, että kansa pysyy tyytyväisenä niin kauan kuin halpaa leipää ja vodkaa riittää. Ajat ovat muuttuneet. Talouden nousun taanneet öljy- ja kaasutulot ovat luoneet vauraan keskiluokan, joka on päässyt nauttimaan elintasosta ja sananvapaudesta. Nyt tilanteet ovat alkaneet heikentyä koronan ja pakotteiden myötä. Putin on varmasti onnistunut yhdistämään kansaa kääntämällä ulkopolitiikkan anastukset Venäjän vahvuudeksi ja pakotteet länsimaiden vihollisuuksiksi. Monet kansalaiset ovat hiljaa kritisoineet nykyistä menoa. Voisiko se levitä uudeksi kansantaudiksi.
Mitä voi tapahtua ? Poliisi on vastannut kovin ottein kansalaisten mielenosoituksiin. Sama kaava ja logiikka kuin Valko-Venäjällä. Ihmisiä pidätetään, pahoinpidellään, uhataan työpaikan menetyksellä ja perheelle koituvilla ongelmilla. Venäjällä erilaiset poliisit ovat riittävän kaukana kansasta, jotta ne tuntisivat sympatiaa kansalaisia kohtaan. Vallassaolijat eivät koskaan ole tunteneet mitään sympatiaa kansaa kohtaan vaan pitävät kansaa tyhmänä moukkamaisuus ja kilpailevat keinoista kiristää oppositiota.
Opposition ainoat mahdollisuudet saada muutoksia aikaan perustuvat toisaalta oppositiovoimien yhdistämiseen ja mielenosoittajien määrän lisäämiseen. Mitä sillä sitten voi saada aikaiseksi, jää nähtäväksi ? Demokratiaa Venäjälle ei ole tulossa. Taloudellisen vallan muutoksia ei tehdä. Edellisen kerran kansa osoitti miltä perustuslain muutosta vastaan ja eläkeiän nostoa vastaan. Nyt varsinaisesti osoitetaan mieltä Navalnyin puolesta. Opposition pitäisi nostaa mielenosoituksien kohteeksi joitakin keskeisistä epäoikeudenmukaisuuksista tai vääryyksistä Venäjällä. Niitähän riittää. Joukkovoimalla voisi herätellä myös Kremlin perinteisiä jäykkäniskaisia byrokraatteja. Kuitenkin Pienen Suomen kannalta on parempi, että Venäjää hallitsee diktaattori kuin maahan tulisi kaaos tai sisällissota. Tämän takia myös Niinistön puhelinsoitoilla Putinille on oma ulkopoliittinen merkitys ja viesti. Toivon mukaan Venäjän tuulet eivät puhaltelee tänne lännen suuntaan.
Pieni asiaan kuulumaton kommentti on heitettävä myös Salpauselän kisoista. Siellähän venäläinen Bolshunov menetti hermonsa, kun pienen Suomen Joni Mäki sulki Bolsunovin tien ja kompuroi Mäen suksiin. Venäläinen mentaliteetti ei kestä tappioita eikä kasvojen menetystä. Se on syytä pitää mielessä myös Venäjän tavasta käsitellä julkisesti tai länsimaiden kanssa sisäisiä ongelmia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti