sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Sitä sun tätä

Ilmastonmuutos täällä Pirkanmaalla ja Tampereella tänään. Muutos on kääntänyt sään päälaelleen.

Loton kymmenen miljoonan potti meni Helsinkiin. Meille ei tullut voittoa. Ei edes lohdutuspalkintoa. Ei euroakaan. Tein kaksi pitkävetoakin. Niistäkään ei tullut yhtään mitään. Kymppi meni ja palkkioksi sain mielipahan. Veikkaus väittää, että suomalainen voittaa aina. Se on harhaanjohtavaa mainontaa. Minä ja vaimoni emme ole voittaneet mitään. Olemme tehneet kaikki vaaditut toimenpiteet tunnistautumisesta nettipelaamiseen. Voitot ovat kuitenkin puuttuneet. Jos lupaa jotain, pitää vastata sanoistaan. Vaadimme rahat takaisin ! Heti ! Teillähän on tilinumerot sun muut. (Hyvä, että päävoitto löytyi. Nyt emme pelaa ennenkuin potti nousee taas muutamaan miljoonaan. Säästyy rahat.)

Keva maksaa jälleen meille eläkeläisille eläkkeet helmikuussa. Tammikuu jäi väliin. Nyt uutiset kertovat Kevan johtajan jättävän paikkansa kesällä. Vähemmästäkin. Johtaja siirtyy meidän joukkoomme, eläkeläiseksi. Uuden johtajan haku on aloitettu. Aion panna hakupaperit vetämään. CV:ni on lyhyt ja ytimekäs. ”Olen ollut jo reilut viisi vuotta eläkkeellä.” Sen pitäisi pätevöittää minut tähän vaativaan ja tärkeään tehtävään. Haastattelussa aion luvata maksavani eläkkeet oikeaan aikaan kerran kuussa. Jokaiselle ansioidensa mukaan. Eiköhän sillä irtoa yksi vaivainen Kevan pääjohtajan paikka.

Kuntavaalit ovat parin kuukauden kuluttua. Puolueiden vaaliteemat kummastuttavat. Joku puhuu hallituksen kaatamisesta. Toinen maahanmuutosta, ilmastonmuutoksesta, EUn rahoituspaketin hylkäämisestä, soten sisällöstä jne. Nyt jäitä hattuun. Minä kehoittaisin puolueita laittamaan työntekijänsä yhteiskuntaopin tunneille, kursseille ja koulutukseen. Niillähän on puoluetukea miljoonakaupalla. Kyse on paikallisvaaleista. Suomessa on monta sataa kuntaa. Niihin valitaan uudet valtuutetut. Kunnan valtuusto päättää paikallisista asioista. Onko tätä vaikea sisäistää ? Mitä, häh !

Alko kertoo, että viime vuoden myydyimmät tuotteet ovat Leijona viina, Koskenkorva viina ja Suomi viina. Kymmenen suosituimman juoman joukossa on kuusi viinaa. Joskus menneinä vuosina puhuttiin, että suomalaisten pitäisi muuttaa juomatapojen ja alkaa juomaan viinojen sijaan miedompaa juomia kuten viinejä. Aivan kuten fiksut eurooppalaiset tekevät. Nyt nähdään, että Alko on tässäkin asiassa täysin epäonnistunut. Alko tuputtaa ihmisiä juomaan viinoja, vaikka kaiken järjen mukaan se lisää alkoholihaittoja. Alkon työntekijöille maksetaan muita kaupan työtekijöitä parempaa palkkaa, sillä heidän pitäisi opastaa asiakkaita hyville tavoille ja tuntea ulkomaisia viinejä. Puppua tämäkin. Kansa ostaa viinaa. Alkon myyjältä edellytetään kassakoneen käytön osaamista ja sen lisäksi pitää osata suositella Kossun, Leijonaviinan tai Suomiviinan väliltä. Monopolilla on vääristynyt toimintatapa. Viinit voisi hyvinkin siirtää  maitokauppojen hyllyille ja säilyttää Alkon viinojen osaaminen Alkossa.

Ilmaston muutos on iskenyt kovasti tänne Pirkanmaalle. Lunta on satanut ainakin 50 senttiä. Se on merkittävä määrä. Olen kotoisin Etelä-Karjalaista ja kokemusperäisen tietona voin sanoa, että lunta oli lähes joka talvi metrin verran. Sanottiin, että Venäjältä ja Siperiasta tulee lunta ja pakkasta. Kun tulin tänne Tampereelle sukuloimaan, lunta oli parikymmentä senttiä tai vähemmän. Näin on ollut myös viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan. Ei enää. Ilmastonmuutos on kääntänyt asian päälaelleen. Karjalassa on vähemmän lunta kuin täällä.

Falunin hiihdoista kuuluu myös hyviä uutisia. Vaikka suomalaiset ovat epäonnistuneet, se ei ole enää mikään yllätys. Paitsi maamme urheilujohdolle. Hyvä uutinen tulee naisten hiihdosta. Terese Johaug ei enää voitakaan muita. Ei varsinkaan minuuttitolkulla. Voidaan sanoa, että hiihtourheilu on pelastettu. Ovatko sitten norjalaisten hiihtopomot päättäneet antaa muille mahdollisuuden ? Vai ovatko norjalaisten pillerit menneet väärään järjestykseen. Joka tapauksessa kiitos täältä penkkiurheilijoiden sohvalta. Taas kannattaa katsoa hiihtelyä, kun peli ei ole lainkaan pedattu etukäteen. Kiitos !

Venäjällä massapidätykset jatkuvat. Totalitaarisen yhteiskunnan keinot ovat vähissä, kun kansalaiset haluavat vuoropuhelua tai opposition äänen tunnustamista. Entinen KGB asiamies sanoi, että länsimaiden pakotteita kannattaisi suunnata Putinin lähipiirin miljardööreihin. Heillä on rahaa turvasäilöissä länsimaissa. Heidän varat voisi jäädyttää ja kieltää matkustamista länteen. Se aiheuttaisi paniikkireaktioita tsaari Putinia kohtaan. Sisäisen hajaannuksen lietsominen on aina hyvä keino poliittisessa valtataistelussa.

Ei kommentteja: