lauantai 12. kesäkuuta 2021

Kansalaisten asialla ?

 YLE kertoo telkun pääuutisissa Katariina Sourista, joka ei kelvannut naistenlehden kanteen meikkaamattomana ja omissa vaatteissaan. Souria oli sorsittu, kun hän halusi olla oma itsensä.

Missä on pihvi ? Onkohan YLE lähtenyt kaivamaan Seiska-lehden kaltaisia keltaisen lehdistön uutisia. Eli tikusta asiaa. Missä ovat Sara Sieppi ja Niina Mikkonen ? Mitä pienempi tikku, sitä suuremmat otsikot. Katariina Souriko tässä hakee uutta nostetta uralleen vai mitä journalismia tämä on ? Onko Ylen uutisissa kesätoimittajat hommissa  ?


Samainen kansan yleisradio YLE uutisoi kaksi päivää ennen kunnallisvaaleja, että poliisi tutkii Anni Sinnemäkeä rikoksesta. Kuin sattumalta Sinnemäki on sunnuntain kuntavaaleissa Vihreiden pormestariehdokas Helsingissä.

Itse asiassa kyse on Sinnemäen ajasta apulaiskaupunginjohtajana 2016. Silloin tehtiin poikkeuslupapäätöksiä Meilahden huvila-alueella. Niistä on sen jälkeen valitettu ja valitukset kumottu 2020. Valittajat ovat tehneet tutkintapyynnön poliisille ja poliisi tutkii nyt asiaa. Miksi YLE on lähtenyt uutisoimaan asiasta nyt pari päivää ennen vaaleja. Olisiko tämä enää uutinen ensi viikolla ? Kuka haluaa vaikuttaa kierolla uutistempulla äänestäjiin ? Oliko Kokoomus menettämässä pormestaripaikan Vihreille ? Herää kysymys myös  Iltalehden uutisoimisen Marinin ateriaetujen uutisoinnin ajankohdasta. Onko brittien lokatauti rantautunut Suomeen ?


YLE uutisoi perjantaina faktantarkistuksista. Poliitikot puhuivat Ylen puheenjohtajatentissä ja muissa kuntavaaliohjelmissa asiaa ja asian vierestä. YLE on tehnyt nettisivuilleen faktantarkistuksia. Sieltä voi lukea kuka poliitikko puhui totta ja kuka ei.

Kansalaiset eivät ole koskaan luottaneet poliitikkoihin. Poliitikot puhuvat usein puuta heinää. He ajavat omia etujaan, puolueen tai viiteryhmän etuja. Poliitikot puhuvat kaikki samaa poliitikkoslangia, josta tavallinen kansa ei ota selvää. Äkkiseltään luulisi Ylen tietävän tämän pitkäaikaisella kokemuksellaan. Faktantarkistukset ovat oman hännän nostamista. Katsokaa, me kerromme mikä on totta ja mikä ei. Meiltä saatte oikeaa tietoa. 


Sananvapaudesta on puhuttu viime aikoina. On oikein, että sananvapaudella tarkoitetaan ilmaisuvapautta, muttei ihmisten halventamista ja rumaa kielenkäyttöä. Nyt olisi aika nostaa esiin tiedotusvälineiden vastuu. Mitä se oikeasti on ? Harvemmin päätoimittajat ovat vastuussa, oikeudessa tai korjaavat lehtien  juttuja. Kenties Julkisen sanan neuvoston päätöksen jälkeen, mutta onko se mitään vastuuta. Harvoin toimittajia on myöskin erotettu tekemiensä juttujen takia. Vastuu, mitä se tiedotusvälineillä tarkoittaakin, on pääasiassa omien kantojen puolustelua. Ylen toivoisi näyttävän tiedotusvälineille vastuun ja journalismin tietä. Nyt näyttää käyvän päinvastoin. YLE on lähtenyt kalastelemaan suosiota populismin vesille.

Ylen uutisten päätoimittajaksi tuli muutama vuosi sitten Jouko Jokinen. Hänet tunnetaan kokoomusta lähellä olevien sanomalehtien Aamulehden ja Satakunnan Kansan päätoimittajana. Viime vuosina sanomalehtien juttujen sisältö on muuttunut. Asioita kerrotaan henkilöiden kautta. Tutkimusten mukaan ihmisistä kertovat jutut kiinnostavat ihmisiä enemmän kuin käsitteelliset jutut tai pelkät asiajutut. Tämä näkyy myös Ylen uutisissa. Yksityisestä ihmisestä tehdään yleistys. Aina yksityinen ei ole kuitenkaan yleistä. Sen asian vastuu jää tiedotusvälineelle. Vastuu, josta on helppo kierrellä pois, kun on se yksittäinen näyttö. Näyttää edellä kuvattujen yksittäistapausten valossa siltä, että YLE on siirtynyt pois kansan palvelijasta, kansaa ohjailevaksi. Onko se veronmaksajien toive. Mehän maksamme Ylen kustannukset. Onko YLE enää kansalaisten asialla ?

Ei kommentteja: