perjantai 11. kesäkuuta 2021

Maailma on laitettu taas tukevasti radalleen

 Venäjällä oppositiopoliitikko Navalnyin järjestöt ovat vastedes äärijärjestöjä eli kiellettyjä. Näin Navalnyi ei pääse uhkaamaan presidentti Putinia eikä Yhtenäinen Venäjä-puoluetta. Eikä horjuttamaan yhteiskuntarauhaa tai demokratiaa. Maassa on siis rauha ja kaikilla hyvä mieli. Ongelmat on poistettu Venäjän kamaralta. Navalnyi itse viruu vankilassa eikä hänestä ole siellä vaaraa presidentille tai Kremlin muille henkilöille. Puhumattakaan Venäjän kansasta.

Valko-Venäjä on alkanut kuljettamaan huumeidenkäyttäjiä ja siirtolaisia EUn rajalle. Näin kertoo Liettua ministeriön edustaja. Lukashenka on tehnyt täyskäännöksen tai ainakin puolivolleyn. Viikko sitten kerrottiin, ettei maasta pääse pois muut kuin virkamiehet. Nyt ilkeämielinen ihminen voi ajatella, että virkamieskunnasta käytetään eri termiä. Jos huonot virkamiehet kärrätään naapurimaihin ? Mene ja tiedä ! Turkissa presidentti Erdogan on tehnyt diiliin EUn kanssa. Maksua vastaan siirtolaiset pidetään Turkin rajojen sisällä. Onko tässä kuitenkin vain yritystä samanlaiseen rahastamiseen ?

Amerikan Yhdysvalloissa rikkaiden (ja kun sanon rikkaat, tarkoitan maailman rikkaimpia) ei tarvitse maksaa lainkaan veroja. He ovat rikastuttanut maata monilla, monilla muilla tavoin. Rikkaat ovat palkanneet asianajajia ja talousneuvonantaja, joiden avulla veroja ei tarvitse maksaa. Omaisuus voi olla satoja miljardeja, mutta veroja ei makseta omaisuudesta. Rikas voi ottaa miljoonalainan ja elää sillä. Velkaa voi sitten maksaa osinkotuloistaan pois. Eihän silloin tarvitse maksaa mitään, kun kaikki tulot ovat menneet velkojen maksuun. Tavallinen kansa maksaa Yhdysvalloissa veroja. Elon Musk, Warren Buffet, Jeff Bezos ja kumppanit jättävät veronmaksun tavallisen kansan hommaksi.  Siis ihan sama kuin meilläkin.

Suomen ja ehkä maailman paras poliisi, Sorjonen, palaa estradeille ensi syksynä. Luvassa on pitkä elokuva, jossa mestaripoliisi ratkoo taas omaperäisellä tyylillä kiemuraista rikoksia. Pääosia esittävät edelleen Ville Virtanen ja Anu Sinisalo. Erityisesti Virtanen suoritusta voi verrata kotimaisiin huippurooleihin kuten Kai Lehtisen Raidiin tai Jopi Rinteen Komisario Palmuun. 

Suomen jalkapallomaajoukkue, Huuhkajat, aloittaa historiallisen EM-kisaurakkansa Kööpenhaminassa lauantaina. Lehtitiedot kertovat, ettei edes kisapappia ole otettu joukkueen mukaan. Mistä nyt on oikein kyse ? Asia on harvinaisen selvä. Joukkueen johto ja päävalmentaja Kanerva on tehnyt joukkueelle selväksi, ettei mitään lisäapuja ole enää tulossa. Niillä mennään, jotka pääsevät kentälle. Ylimääräistä apua ei näin ollen ole tulossa myöskään korkeimmilta voimilta. Siihen ei voi luottaa. Pelaajien tulee luottaa nyt itseensä riippumatta siitä kuka tulee vastaan. Menneiltä vuosilta on muistissa esimerkiksi Diego Maradona ja hänen ns. Jumalan käsi. Kädellä tehty maali ratkaisi pelin ja teki Maradonasta maailmankuulun. Jumala taisi jelpata Diegoa. Nyt ei jelppaa. Itse on pärjättävä ihan omilla avuilla.

Suomen Kuvalehti vai oliko se Satakunnan Kansa, no SK joka tapauksessa, on tutkinut Suomen teattereiden taloudellista tilaa viime vuodelta. Useimmat teatterit ovat menestyneet taloudellisesti oikein hyvin vaikkei esityksiä ole ollutkaan alkuvuotta 2020 lukuunottamatta. Parhaiten on menestynyt Tampereen Teatteri. Se teki viime vuonna ennätystuloksen. Syynä eivät ole kuitenkaan ennätykselliset katsojatulot vaan suuret korona-avustukset. Näin valtiovalta ilmaisee arvostavansa suuresti teatteritaidetta. Ajattelin itsekin tukea Tampereen Teatterin taloutta. En mene katsomaan heidän esityksiään pariin vuoteen.

Suomen isoimpien urheiluliittojen rahapula ei ole ainakaan kovin suuri. Verotiedot vuodelta 2019 kertovat kymmenen suurimman liiton toimitusjohtajien ansainneen vajaa 8.000 €/kk. Jääkiekkoliiton toimari sai yli 150.000 € vuodessa ja sitä rataa. Ei siis ihme, että Suomella menee urheilussa niin hyvin. Logiikka on selvä: Maksa toimarille kunnolla hilloa, niin maailmanmestaruus on plakkarissa. Näin kävi lätkässä, hiihdossa ja yleisurh….Tosin Lentopalloliittokin maksoi yli sata tonnia, muttei mitaleita ole näkynyt. Ja moni muu. Maksakaa enemmän saatte tulosta enemmän !  


Ei kommentteja: