perjantai 4. kesäkuuta 2021

Matkailun uudet tuulet

 Lomakausi lähestyy ja tarjolla on taas paljon vanhaa ja uutta. Erityisen kiinnostavia kohteita löytyy monitoimatkaajille. Tässä omat suosikkini.

PÄIVÄ TUKHOLMASSA

Perinteinen laivamatka ruotsinlaivalla Tukholmaan. Päivällä voi vierailla huvipuisto Grönä Lundissa, paikallisessa ravintolassa tai vaikka Kuninkaan linnassa. Paluu iltalaivalla kotimaahan. Perillä ensin kahden viikon karanteeni. Sen jälkeen vapaavalintaisesti viikko HUSin tehohoidossa tai kaksi viikkoa vuodeosastolla. Matkailijan suositellaan kirjaavan ylös kaikki kohteet ja ihmiskontaktit matkan ajalta sekä laivalla että Tukholmassa. Tällä helpotetaan viranomaisten selvitystyötä. Koronatestit eivät kuulu matkan hintaan.

SEIKKAILIJAN MINSK

Kohteena aina yhtä arvoituksellinen Valko-Venäjä. Matkalla lennetään aluksi Ateenaan, josta jatkolento Vilnaan. Valko-Venäjän ilmatilassa kone ohjataan Minskin lentokentälle. Viranomaisten löydettyä matkatavaroista presidentti Lukashenkaa arvostelevia kirjoituksia ja muuta materiaalia, alkaa tutustumisosio Minskin paikallispoliisiin. Sen aikana vieraillaan Minskin poliisiputkassa ja tutkintavankilassa. Minskissä viipymisaikaa ei ole tarkemmin määritelty, mutta se ei yleensä sisällä ruokailuja. Matkan elämyksellisyyttä tehostetaan ns. ”kovalla käsittelyllä”. Jotkut matkailijat pääsevät myös suorassa TV-lähetyksessä kehumaan presidentin kehittämää hienoa matkakohdetta. Matkan lopulla matkailija viedään Liettuan rajalle, josta paluu kotimaahan omakustannushintaan

KOKO PERHEEN VÄLI-AMERIKKA

Nyt on tarjolla omatoimimatka koko perheelle. Mitä suurempi porukka, sitä kiinnostavampi matka. Matkalle suositellaan omia eväitä ja käteistä rahaa (dollareita), sillä luottokortit eivät välttämättä kaikkialla toimi. Aluksi lennetään Guatemalan pääkaupunkiin Guatemalaan. Sieltä matkataan kuorma-autoilla ja tavarajunilla Meksikon rajalle. Rajanylitys öiseen aikaan. Matka läpi Meksikon kestää useita päiviä tai viikkoja, sillä Meksiko on varsin pitkä ja kiinnostava maa. Matkalla on mukana satoja muita matkailijoita, jotka ovat pääasiassa muista Väli-Amerikan maista. Matka Meksikosta jatkuu Yhdysvaltain rajalle. Rajanylityksessä saattaa olla poikkeuksellisia olosuhteita, sillä rajalla voi olla joitakin esteitä kuten muuri, syvä joki tai autiomaa. Useissa tapauksissa perheen jäsenet ovat tehneet erisisältöiset matkat. Perheen lapset on majoitettu Yhdysvalloissa yhteisille lastenleireille ja vanhemmat palanneet Meksikoon ja edelleen Guatemalaan, Hondurasiin tai Nicaraguaan. Perheen aikuiset ovat tällä matkalla voineet viettää keskenään laatuaikaa jopa useita kuukausia. Kaiken kaikkiaan pitkä, yllätyksellinen ja vaativa matkavaihtoehto todellisille seikkailijoille. 

KIINAA LAIDASTA LAITAAN

Matkan kohde on aluksi Hongkong. Siellä matkailijat jakavat kaupungin autonomiasta kertovia lentolehtisiä ja esitteitä. Tämän myötä paikalliset viranomaiset tarjoavat ilmaisen majoituksen. Nykyisen lainsäädännön mukaan tämän kaltaiset matkailijat saavat ilmaiseksi jatkoloman johonkin emäKiinan kohteeseen. Mihin ? Sitä ei haluta kertoa etukäteen. Kiinalaisten matkanjärjestäjien mukaan kyseessä on all Inclusive-matka eli se sisältää täyshoidon. Ensimmäisten kokemusten mukaan täysihoito on kuitenkin aika vaatimatonta. Tämä on ymmärrettävää, sillä matka saattaa kestää useita kuukausia tai vuosia. Näin pitkän matkan täysihoidosta ei voi edellyttää monipuolisuutta. Matkan kiinnostavana puolena on valtavan maan elämän arkeen tutustuminen. Kiinalainen kulttuuri poikkeaa merkittävästi oman maamme kulttuurista ja elämäntavoista.

AFRIKKAA UUDELLA OTTEELLA 

Tässä varsin edullinen tapa tutustua Afrikkaan. Aluksi lennetään Tanskaan, Kööpenhaminaan. Matkailijalla ei saa olla mitään henkilöllisyystodistuksia ja hänen tulee osata sanoa ”maahanmuuttaja” persian, arabian, kurdin, urdun tai bastun kielellä. Tummat hiukset ja iho ovat edellytyksiä matkan onnistumiselle. Tämän jälkeen matkailija ohjataan muiden samanlaisten turistien oleskelutiloihin. Muutaman päivän jälkeen matkailija voi toivoa jotakin kolmesta afrikkalaisesta kohteesta: Tunisia, Etiopia tai Ruanda. Tanskan hallitus on parasta aikaa neuvottelemassa näistä kohteista, joten toivotun kohteen saaminen voi olla epävarma. Kielitaidoton pääsee joka tapauksessa jonnekin. Afrikan maihin lennetään Tanskan valtion kustannuksella. Tälläkään matkalla ei ole tarkkaa ohjelmaa, jolloin matka voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Suomen konsulin (mikäli sellaisen löytää) avulla järjestyy omakustanteisesti paluumatka Suomeen. Matka sisältää täyshoidon vain Kööpenhaminassa. Matkaa ennen suositellaan otettavaksi kaikki mahdolliset rokotukset.

Ei kommentteja: