keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Päivän pikku-uutisia

Biden Euroopassa, Israeliin uusi hallitus, Kiinalta  Shenzhou-12 avaruuslento, Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un myönsi ongelmat, maamme konkurssit vähentyneet, Soten tulossa eduskuntaan, Suomi ratkaisupelissä Pietarissa, rypsin hinta ennätyskorkealle, oikeita helteitä tulossa

Biden on tavannut Lontoossa G7 maiden johtajat. Sen jälkeen hän on osallistunut NATOn kokoukseen, jossa suunnattiin argumentteja Kiinan laajentumispyrkimyksiä vastaan. Biden tapasi myös Venäjän presidentti Putinin Genevessä. Maiden välit ovat olleet ennennäkemättömän huonot, mutta Biden ehti etukäteen kehumaan Putinia varteenotettavana keskustelukumppanina. Taustalla on myös epäonnistuneeksi luonnehdittu Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä. Putin tarvitsi tätä tapaamista enemmän kuin Biden.  Asialista oli pitkä: asevalvonta, pakotteet, Syyria, Iran, Afganistan, öljytuotanto, hakkerointi,  ilmastonmuutos, Arktinen alue, Ukraina, Valko-Venäjä, Navalnyi jne, jne. Keskusteluyhteyden löytyminen olisi jonkinlainen hyvä avaus. Kokous ei kuitenkaan ilmeisesti ollut kovinkaan suuri menestys. Valkoinen talo kieltäytyi yhteisestä tiedotustilaisuudesta. Putinin tavoite oli osoittaa Venäjän olevan tasavertainen voima Yhdysvaltojen kanssa. Tätä himmensi jo edellinen NATO kokous, jossa pääaihe oli Kiina. Tosiasiassa maailmassa on kaksi suurvaltaa: Yhdysvallat ja Kiina. 

Israeliin saatiin lopulta uusi hallitus. Sen muodostavat kuusi Netanjahun vastaista puoluetta. Näin Likudin pitkäaikainen valta mureni. Ainakin hetkeksi. Yleisesti ottaen uudella koalitiolla uskotaan olevan vain lyhytaikainen mahdollisuus hallita Israelia. Netanjahu on ollut vuosittain oikeudessa syytettynä erilaisesta korruptiosta. Saatta olla, että nyt hänet saadaan vastaamaan teoistaan tai jopa telkien taakse. Sitten odottaakin kenties pääministerin hommat ?

Kiina on laukaisemissa avaruuteen miehitetyn avaruusaluksen, Shenzhou-12. Viiteen vuoteen ei ole lähetty Kiinasta avaruuteen ihmisiä. Nyt mukana on myös 54-vuotias astronautti, eikun taikonautti. Lennolla valmistellaan Kiinan avaruusaseman valmistelua. Kiina haluaa olla kärkimaa myös avaruuden valloittamiseen. Maapallon ja Hongkongin valloittaminen ei pelkästään riitä.

Pohjois-Koreassa puhaltavat uudet tuulet. Toistamiseen maan johtaja Kim Jong-un on kertonut julkisesti maassa olevista ongelmista. Nyt maatalouden ongelmista. Syynä hirmumyrsky ja pandemia. Hirmumyrsky aiheutti paljon tuhoa keväällä eikä tuotantotavoitteisiin päästy. Pandemian takia kauppa Kiinan kanssa on tyrehtynyt. Maassa ei ole kerrottu lainkaan koronatartunnoista. YK kertoo Pohjois-Koreassa olevan 45 % väestöstä nälkiintyneitä eli 10 miljoonaa ihmistä.

Suomessa konkurssit ovat vähentyneet kuluvan vuodenaikaan. Tämä on yllätys, sillä viime vuoden aikana  pyrittiin estämään koronan aiheuttamia konkursseja. Vuoden alussa säädösten voimassa olo lakkasi ja pelättiin konkurssiaaltoa. Näin ei ole onneksi tapahtunut. Tässä lienee toivoa Suomen talouden ennakoitua nopeammasta toipumisesta pandemiavuodesta.

Sote, tuo viidentoista vuotinen sota, on tulossa eduskuntaan. Ensi viikolla se aiotaan nuijia läpi ja päästä asiassa eteenpäin. Näin ainakin hallitus aikoo tehdä. Oppositio on jyrkästi vastaan ja hallituksen piirissäkin on erimielisyyttä esimerkiksi maakuntaverosta. Joka tapauksessa näin pitkälle ei ole ennen päästy. Muuttuuko elämä soten jälkeen ? Vai pitäisikö sanoa: muuttuuko ihminen soten jälkeen ?

Suomi pelasi tärkeän pelin Pietarissa Venäjää vastaan. Odotetusti isännät hallitsivat peliä. Suomi yritti pistopelillä yllättää Venäjän ennakolta heikoimman osa-alueen, puolustuksen.  Maalikin saatiin aikaan, mutta tylsä tarkastusaparaatti VAR totesi sen olleen paitsio. Venäjä oli yllättävän vaisu eikä tasapelikin olisi ollut mikään ihme. Lopputulos ei ollut yllätys. Venäjä hoiti yhden maalin voitti 1-0.

Rypsin ja rapsin hinta on noussut kohisten. Maassamme rypsin ja rapsin viljelypinta-ala onmsupistunut puoleen. Nyt rypsin maailmanmarkkinahinta on kohonnut. Samaan aikaan kiinnostus rypsin terveysvaikutuksiin on lisääntynyt. Rypsipeltohan on se kirkkaan keltaisena heloittava pelto, joka sokaisee kirkkaudessaan ohikulkijan.

Sääprofeetat ennustavat kuumia kelejä. Lähipäivinä, viikonloppuna ja vielä juhannuksenakin ilma on helteistä ja ennätyslämpöjäkin voidaan mitata. Jopa kolme kymppiä voi mennä rikki. Keski-Euroopasta työntyy kuumaa ilmamassaa ja se jää seisomaan maamme ylle.  Ei muuta kun uimapuku päälle ja rantavesiin vilvoittelemaan. Ja vilpoista kesäjuomaa nestehukan estämiseksi. Kyllä se siitä (aina se viileä syksy on ennen pitkää tullut).



Ei kommentteja: