tiistai 3. tammikuuta 2017

Eläkkeen kertyminen

Hyvän kaverin kanssa käyty keskustelu kirvoitti mietiskelemään ja selvittämään eläkkeen kertymistä. Minun sukupolveni on saanut eläkettä kaikista 23-vuotiaana ja sen jälkeisistä palkkatuloista. Itselläni eläkettä alkoi kertyä vuoden 1974 joulukuussa. Olin tällöin opiskelija ja  parista loma-ajan työpaikasta saadut tulot kasvattivat eläkettäni vain muutaman euron. Vuoden 1976 alusta menin esimmäiseen varsinaiseen koulutusta vastaavaan työpaikkaan. Eläke alkoi juosta vastaavasti 2015 joulukuussa.

Halusin selvittää kuinka paljon eläkettä oli kertynyt neljällä vuosikymmenellä, kun tarkastellaan koko aikaa kymmenen vuoden jaksoissa. Kevan lähettämistä paperista löytyivät eri työpaikoista ja eri laskuperusteiset eläkekertymät. Kun kymmenen vuoden jaksot eivät satu aivan työjaksojen kanssa samaan rytmiin, jouduin hieman tekemään omia tulkintoja, mutta ne eivät muuttaneet kuitenkaan kokonaiskuvaa. Tasaisen laskutavan mukaan jokaisesta kymmenvuotisjaksosta pitäisi tulla 25 % eläkettä. Näin ei tietenkään ole, vaan eläkkeen isoimmat kertymät tulevat työssäolovuosien loppupäässä. Se oli etukäteen tiedossa.

Jakso                                Eläkkeen osuus kokonaiseläkkeestä

Vuodet  1976-1985                       15 %
Vuodet  1986-1995                       27 %
Vuodet. 1996-2005                       24 %
Vuodet  2006-2015                       34 %

Olin ensimmäisen jakson aikana töissä vain 8,5 vuotta. Muina aikoina olin täydet 10 vuotta. Samoin palkka oli alkuvuosien sijaisuuksissa  pienempi. Se selittää ensimmäisen jakson osuuden pienuutta. Mutta huomionarvoista on toisen jakson ero kolmanteen jaksoon. Kolmannen jakson aikana eläkekertymän perusteet muuttuivat muistaakseni parikin kertaa. Sen takia kokonaiseläkkeen kannalta vuodet 1996-2005 olivat huonompia vuosia. Viimeisen kymmenen vuoden eläkekertymä oli odotetusti suurin.

Ei kommentteja: