tiistai 3. tammikuuta 2017

Lähisiwaa odottaa lähtö

Keskon ostettua Tradekalta Siwat ja Valintatalot, useita liikkeitä alettiin muuttaa K-marketeiksi.  Kilpailuvirasto määräsi Keskoa myymään 61 liikettä kilpailijoille, jotta monopoliasema ei vahvistuisi. Meillä lähisiwa on noin kolmensadan metrin päässä kotiovelta. Peltsun keskustassa oleva K-market on vajaan kilometrin päässä. Multisillan Valintatalo muuttui jokin aika sitten myös K-marketiksi. Sinne on matkaa kilometrin verran.

Tänään lehdissä julkaistiin 53 Siwan ja Valintatalon nimet, joiden jatkamista Kesko miettii. Niiden joukossa ei ollut meidän lähisiwaa. Se tarkoittaa, että se on myyntilistalla. Kaikkien näiden yli sadan liikkeen henkilökunnan kanssa on aloitettu yt-neuvottelut. Osalle työntekijöistä se merkitsee lopputiliä. Meidän Siwan kohtalo on epäselvä. Se on vaikealla paikalla. Lidl ei lähde näin pieneen liiketilaan. Se ei  sovi heidän konseptiinsa. Ainoa toivo voisi olla S-market tai Alepa. Mutta epäilen vahvasti sitäkin mahdollisuutta. Uusia asuntoja on luvassa Peltsun keskustan tienoille joskus kymmenen vuoden kuluttua. Silloin tullee myös uusi koulu ja vanhaa Lempääläntietä kulkua muutetaan. Samoja asuntosuunnitelmia on Multsun osalta. Täällä meillä eletään hiljaiseloa. Se on hyvä sinänsä.  Mutta se merkitseen kaupan häviämistä.

Toki teemme suurimmat ostokset Koikkarin Prismassa ja seuraavaksi eniten Peltsn K-marketissa.  Hintojen ja valikoiman takia. Siwassa käydään viemässä tyhjiä pulloja tai silloin kun jotain puuttuu (lue: laiskottaa). Näin olemme itse osasyynä Siwan häviämiseen.  Jos pitää veikata, keväällä yt-neuvotteluiden yhteydessä kuullaan uutinen, ettei Siwaa ole saatu myydyksi. Parhaimmillaan siihen tulee joku lyhyttavaraliike. Tokmanni olisi hyvä, mutta heillekin tila on liian pieni.  Pahimmassa tapauksessa tila jää tyhjilleen. Epäilenn, että henkilökunta lähtee yrittäjiksi. Siwalaiset taitavat olla perinteisiä kaupan dunareita.

Kymmenen vuoden yhteiselolle on luvassa piste. Muistan, kun alkuaikoina käytiin vallan tässä kaupassa. Silloin Voiman jäsenet saivat bonusta. Vuosittain tuli satasen kuponki, jonka saattoi muuttaa rahaksi. Oi niitä aikoja. Neljä vuotta sitten sain Siwasta joulun jälkeen ilmaiseksi joulutähden. Olen pitänyt siitä huolta antamalla säännöllisesti vettä ja se on palkinnut minut kasvamalla puoli metriä pitkäksi hojopiksi. Aika  kultaa muistot.

Ei kommentteja: