maanantai 2. tammikuuta 2017

Rautakorpi - Ahokas

Nuorten MM-kisoissa koettiin katastrofi, kun viime vuoden maailmanmestari Suomi hävisi kolme ensimmäistä peliään. Seurauksena oli päätyminen karsintaotteluihin Latviaa vastaan. Asian varmistuttua Jääkiekkoliiton johto erotti valmentajakaksikko Rautakorpi-Uraman ja palkkasi Jussi Ahokkaan päävalmentajaksi. Ahokas olisi joka tapauksessa seurannut Rautakorpea tämän kauden jälkeen. Toisin kun Rautakorpi Ahokas tuntee hyvin pelaajat, sillä hän valmensi alle 18-vuotiaiden joukkueen maailmanmestariksi viime vuonna. Jääkiekkoliiton toiminta sai aikaan yleisesti positiivista hyväksyntää.

Ahokas sanoi painottavansa tiivistä viisikkopelaamista ja vastustajan paineistamista hyökkäyspäässä Rautakorpi oli kaivannut parempaa maalintekoa. Ahokkaan opeissa painotetaan joukkuepelaamisen tiivistämistä. Rautakorpi painotti yksilöiden rohkeampaa pelaamista. Tässä mielestäni on tärkeä ero. Ahokkaan opit näyttivät tepsivän, sillä Sveitsi kaatui 2-0 lukemin. Mikäli joukkue hoitaa Latvian kahdella karsintapelillä, on Ahokas tasoittanut tietään kuningasvalmentajana. Rautakorpi ei kenties tuntenut riittävän hyvin nuoria pelaajia ja päinvastoin.

Kiinnostava yksityiskohta on työelämän konsulentin, Jari Sarasvuon kommentti. Hän kritisoi voimakkaasti Jääkiekkoliiton toimia. Hänen mukaansa tilastollisesti ei voida perustella valmentajavaihdoksen tuovan muutosta joukkueen peliin. Näin varmasti yleisesti onkin. Vanha valmentaja ja pelaajat "leipääntyvät" tuttuihin kuvioihin. Uusi valmentaja ei ehdi tutustumaan pelaajiin eikä luomaan uutta pelitapaa. Muutos ei tuo parempaa tulosta.  Sarasvuo on kuitenkin tässä tapauksessa väärillä jäljillä. Ehkä hän ei tunne asian taustoja riittävästi. Nimenomaan Rautakorpi oli se valmentaja, joka ei ollut riittävästi perillä nuorista pelaajista. Ainakin amerikan junioriliigoissa pelaavat pelaajat eivät olleet häntä tavanneet. Ahokas sen sijaan tunsi pääosan joukkueesta viime vuodelta. Sarasvuo näyttää ajattelevan, että kovinta ääntä pitävä on aina myös oikeassa. Hän itse.

Toinen kiinnostava seikka on Rautakorven jatkopesti. Hänhän on tulossa valmentamaan Tapparaa. Jos ja kun Tappara nappaa toisen mestaruuden keväällä, ovat odotukset kovat Rautakorven suuntaan. Hänhän nauttii Tapparan piirissä laajaa suosiota. Vai käykö niin, että nuorten joukkueen kompuroinnit heittävät varjon myös tulevaisuudelle ? Mikko Leinonen sanoo varmasti antavan varaulsettoman tuen ja työrauhan Rautakorvelle. Mutta ehkä kolmas Tapparan kulta saattaa olla jo toiveajattelua.

Ilkeämielinen voi  spekuloida tilanteella, että Tappara ei menestykään Rautakorven ohjauksessa. Hän saa ensi talvena potkut ja tilalle pestataan eräs Ville Nieminen. Ympyrä sulkeutuu. Jääkiekkoa seuraava väki muistaa kuinka Rautakorpi hyllytti Tapparan kapteenina toimineen Niemisen kesken play off-pelejä. Niskoittelun takia. Nyt voisi käydä päinvastoin. Mutta tämä on puhdasta spekulaatiota.

Ei kommentteja: