sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Trumpin tahdissa

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump on aloittanut toimikautensa. Avausseremonioden päätähti painotti, että nyt loppuu höpimät on tekojen aika. Trump esiintyi vaalikiertueeltaan ominaisella uholla. Saa nähdä sitten mitä asioita hän alkaa oikeasti tekemään.  Joitakin kommentteja voidaan jo nyt ounastella.

Äänestäjiensä palkitsemiseksi Trump joutuu tekemään konkreettisia asioita. Yksi sellainen on ollut muuri Meksikon vastiselle rajalle. Oletan, että tämä muuri myös rakennetaan. Se olisi symbooli Trumpin puheille "amerikkalaiset ensin". Muurin myötä amerikkalaiset olisivat enemmän keskenään.

Abortti osavaltioiden päätettäväksi. Tämäkin asia olisi periaatteessa helppo toteuttaa, sillä lakia säätävässä Korkeimmassa oikeudessa istuu samanmielisiä ukkeleita. Päätösvallan siirtämisellä Trump itse asiassa åesee kätensä koko asiasta. Hän tietää hyvin, että suurin osa osavaltiosta kieltäisi abortin.

Protektionismi talouden johtotähdeksi. Tämä onkin Trumpin vaikeimpia asioita. Yhdysvaltojen talous on hyvässä kunnossa, työttömyys hyvin matalalla (4,5%), globaalista taloudesta hyötyvät myös amerikkalaiset pääomapiirit. Kiinan vastustaminen voi osua omaan nilkkaan. Kuitenkin Kiina ja Intia ovat kaikkien mittapuiden mukaan keskeisiä talousmahteja. Vaurastuvia toimijoita, joiden kanssa kannattaa kenen tahansa tehdä kauppaa. Eurooppa on perinteisesti ollut USAn tärkeimpiä kauppakumppaneita. Protektionismi ei hyödytä tämän päivän maailmassa ketään, ainakaan jos on uskominen talouasiantuntijoihin.

Auto-, teräs ja kaivosteollisuus takaisin Yhdysvaltoihin. Kannattamatonta teollisuutta ei saada kannattavaksi presidentin ukaaseilla. Valtion tuilla se voisi onnistua, mutta onko se amerikkalaisten kaipaama tapa tehdä bisnestä. Kaukana siitä. Entiset teollisuusalueet saadaan kannattaviksi koulutuksen ja uusien teknologiayhtiöiden avulla. Bulkkiteollisuus on tiensä päässä.

Venäjän suhteet paremmiksi. Ajattelen, että Trump ihailee Putinia, koska tämä on nationalisti ja yksinvaltias. Hän haluaisi olla itse samanlainen ja vielä kansan suosikki. Yhdysvalloissa on kuitenkin pitkät perinteet Venäjän ja Neuvostoliiton vastustamisesta. Se ei muutu presidentin lausuntojen myötä. Pian Trump huomaa, että joistakin asioista kannattaa antaa periksi ja keskittyä tärkeämpiin teemoihin. Venäjän sympatiseeraamisella ei saa amerikassa pisteitä.

Kansan jakautuminen. Trump näyttää uskovan, että media on asettautunut häntä vastaan ja jakaa maan kahtia. Näinhän ei toki ole.  Trumpin erikoiset lausumat ja lipsauttelut ovat mannaa
nykymedialle. Trumpin teot näyttävät jakautuuko kansa vai yhdistyykö se. Presidentinvaalien jälkeen perinteisesti amerikkalaiset ovat jakautuneet kahtia. Mutta aikojen kuluessa presidentin politiikka ja  arkitodellisuus on vedenjakajana. Trumpin pahin vastustaja on ollut ja on tulevaisuudessaankin hän itse. Itseriittoisella ja spontaanilla ihmisellä sattuu ja tapahtuu virheitä. Jos ne jäävät pieniin asioihn, Trump voi pärjätä. Jos ne  osuvat isoihin asioihin,  puolet kansasta kääntyy häntä vastaan. On erikoista, että Trumpia, joka on miljonääri, kannattavat vähävaraiset punaniskat. Ylimielisyys keitä kohtaan voi olla kohtalokasta.

Obamacaren lopettaminen. Tämän Trump varmasti toteuttaa. Yleisen terveydenhuollon luulisi olevan amerikassakin itsestäänselvyys. Vaan ei ole. Jokainen hoitakoon itse terveyttään omin varoin. Trump on luvannut vähentää veroja. Tämä osuu siihen kuin nenä päähän. Keski- ja hyvätuloisten ei tarvitse rahoittaa vähävaraisten terveydenhoitoa. Tämä on tätä amerikkalaista käsitystä hyvinvoinnista. Ihmiset maksavat vakuutuksilla omat terveyskulunsa. Muiden jeesaaminen ei kuulu jenkkilän tyyliin.

Ei kommentteja: