Alkanut vuosi on maailmanpolitiikan näkökulmasta vähintäänkin arvoituksellinen. Useat muutostekijät ovat viemässä maailmaa suuntaan, jota on vaikea ennustaa. Muutostekijöitä on monia ja niiden yhteisvaikutus on tuntematon. Tässä muutamia tärkeimpiä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloittaa oman kautensa. Vaalikampanjassaan hän esitti kovia ehdotuksia ja muutoksia. Mitkä tulevat totetumaan ja mitkä eivät, jää nähtäväksi. Ilmeinen tarkoitus on nostaa Yhdysvaltojen asemaa ja suojella amerikkalaisten intressejä.
Trump ja Putin ovat ilmaisseet halun lähestyä poliittisesti toisiaan. Mihin se johtaa ? Luoko se rauhaa ja turvallisuutta vai onko se uhkatekijä Euroopalle ? Yhteinen intressi saattaa olla Kiinan, maailman suurimman talouden, jarruttaminen ja suitsiminen. Siinä voi mennä myös " lapsi pesuveden mukana" eli taloussota voi osua myös molempien maiden nilkkaan.
Putin on vahvistanut omaa asemaansa Venäjällä. Nyt myös Syyriassa ja Turkissa. Vahvistunut asema lisää uusien kumppaneiden määrää, mutta saattaa kärjistää EU:n ja Venäjän välejä. Ruplan arvon vahvistuminen lisää Venäjän painoarvia. Ehkä myös Suomen taloutta matkailjamäärän lisääntymisen myötä ja suomalaisyritysten kaupan kautta.
Turkki on luisunut arvaamattomalle tielle. Puheet EU jäsenyydestä lienevät hautautuneen Turkin tapahtumien myötä. Turkilla on kuitenkin miljoona pakolaista, joilla se voi pelata vaikutusvaltaa Euroopasta. Turismin vähentyminen heikentää Turkin taloutta ja lisää sisäistä levittomuutta.
EU on alkanut heikentyä sisäisesti. Kritiikki kasvaa ja monissa maissa orastava vastustus voi heikentää edelleen unionia. Populististen poliittisten liikkeiden kasvun myötä yhteisvaluutta voi olla ensimmäinen hajoava ilmiö. Toki Venäjän ja USA:n lähentyminen saattaa tuoda euromaita yhteen.
Joka tapauksessa EU:n suurin ongelma on sisäisissä periaatteissa. Uusi suuntaviivoja tulisi pystyä tekemään. Erityisesti maahanmuuton periaatteet ja talouden ongelmat ovat akuutteja kysymyksiä.
Kiinalla on edelleen suuria potentiaaleja ja investointihalukkuutta. Mikäli Venäjä ja USA yrittävät motittaa Kiinaa, avaa se Afrikalle ja muille kolmansille maille lisää näkymiä. Miksei myös EU:lle. Kiinan talous on kuitenkin jo niin suuressa roolissa koko maailman taloudessa, että sen jarruttaminen voi olla kohtalokasta koko maailman taloudelle. Jos siitä sitten kukaan muu piittaa kuin maailman suurimmat pääomapiirit, nimettömät pankkiiripiirit ja eläkerahastot.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti