torstai 5. tammikuuta 2017

Lakupiippuja pimeästi

Uusi tupakkalaki kieltää tupakan omaisten tuotteiden myynnin alaikäisille. Sen myötä myös lakupiippuja myydään vain täysikäisille. Asia on erittäin huolestuttava, sillä lakupiipun kautta lapsi tai nuori voi joutua tupakka-addiktion pauloihin. Kuten hyvin tiedetään, keuhkosyöpä odottaa tämän riippuvuuden seurauksena. Turhaan ei tupakkalaki kiellä lakupiippuja alaikäisiltä. Kyse on lasten ja nuorten suojelemisesta ja maamme terveydenhoitokulujen säästämisestä meidän eläkeläisten käyttöön.

Tämä muutos on johtanut uusiin ilmiöihin lakupiippujen myynnissä.

Tallinnanlaivoilta tulevat turistit eivät roudaa enää täpötäysiä juomalaatikoita. Nyt kärryissä on laatikoittain lakupiippuja.  Laatikko lakupiippuja maksaa 6,50 €, mutta alakoulun portilla laatikosta saa pari kymppiä. Kolminkertainen hinta on lisännyt laivayhtiöiden piippujen myyntiä roimasti. Samanaikaisesti koulujen opettajat levittelevät käsiään.  Opettajankoulutuksessa ei aikoinaan annettu ohjeita tämän kaltaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Opettajien ammattijärjestö Akava on vaatinut opettajille koulutusta ja lisäkorvausta lakupiippujen myynnin ehkäimisestä.

Tuontitukku myy netissä lakupiippulaatikkoa 4,90 € laatikko. Nyt juniorit ovat keksineet nettikaupan ja ostavat kymmeniä laatikkoja itselleen ja kavereilleen. Netissä henkilöllisyyspapereita ei kysellä. Myöskään isoimmat kuljetusliikkeet eivät kysele kenelle kotiin toimitetut lakupiiput tulevat. Lasten on mahdollista ottaa lakulähetys vastaan silläaikaa, kun vanhemmat ovat töissä. He eivät enää pysty kontrolloimaan alaikäisten toimia.

Kävin tänään Prismassa. Kaupan ulkopuolella, keskellä päivää, vetelehti joukko apeannäköisiä lapsia. He tarjosivat rahaa, mikäli olisin tuonut heille kaupasta muutaman lakupiipun. Huonoon suuntaan on menty. Yhdestä piipusta olisi maksettu peräti viisi euroa. Joku aikuinen tarjosi heille tupakkaa ja avaamatonta oluttölkkiä. Lapset kieltäytyivät tästä. Vain lakupiippu olisi kelvannut. Tästä näkee miten huonoon kuntoon osa lapsista on jo muutamassa päivässä vajonnut. Lakihan tuli voimaan viisi päivää sitten.

Samaan aikaan on poistettu myös makeisvero. Tämä laskee myös lakupiippujen hintaa ja lisää käyttöä.  Jo muutaman kuukauden lakupiipun käyttö lisää moninkertaisesti tupakkariippuvuuden todennäköisyyttä. Lapsiasiainvaltuutettu onkin kutsunut hallituksen koolle perumaan makeisveron poiston. Se toisi muutenkin makeisten hintatason tutulle korkealle tasolle. Hallitus on selitellyt jollain EU:n kilpailuvapaudella, mutta me kaikki tiedämme lastemme suojelun olevan ensiarvoisinta. Ainakin vanhemmille.

Vähälle huomiolle jäi myös  Helsingin huumepoliisin päällikön oikeudenkäynnin kolmas haara. Siinä Aarnion pihalta löytyi rahojen vierestä useita lakulaatikoita. Aarnio kertoi kuulusteluissa syövänsä monta laatikkoa lakupiippuja viikossa. Tämähän on selvästi potaskaa. Kuka aikuonen söisi kahta lakupiippua enempää viikossa. Ellei sitten ole riippuvainen. Aarnion on täytynyt tietää tästä tupakkalain muutoksesta. Kyse on ilmiselvästi kansainvälisestä rikollisuudesta, joka on rantautunut makeismyynnin kautta maahamme.

Ei kommentteja: