sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Tappion karvasta kalkkia

Tappion karvasta kalkkia joutuu maistamaan elämässään lähes jokainen. Viime aikoina tappioita on uumoiltu seuraaville tahoille.

Katalonian ex-pääministeri Puigdemont sai ensin kansanjoukot riemuitsemaan kaduille. Latalonian piti julistautua itsenäiseksi ja irtautua itsenäiseksi Espanjasta. Sitten Madridin herrat alkoivat ottaa naruja itselleen. Herra Puigdemont pakeni maasta ja piileskelee nyt Belgiassa. Kotimaassa odottaa oikeudenkäynti ja mahdollinen vankilatuomio. Kenties Puigdemont palaa kotimaahansa ja nousee vakilatuomion myötä marttyyriksi.

Helsingin jalkapallon kakkosseura HIFK on onnistunut pitämään kovaa ääntä itsestään. Ei vähiten äänekkään faniporukan takia. Nyt tuli kuitenkin noutaja Espoosta. Honka pudotti helsinkiläiset sarjaa alemmaksi. Valmentajalegenda Antti Muurinen ja pelaajalegendat Mikael Forssell ja Mika Väyrynen eivät saaneet ratkaisuja aikaan. Putoaminen on aina dramaattinen tappio palloilussa.

Vihreiden nousukiito lähti laskuun uuden puheenjohtaja Touko Aallon valinnan jälkeen. Onko syy itse persoonassa vai puheenjohtajan yksityiselämässä ? Kenties edellisen puheenjohtajan habitus saattoi puoluetta korkeisiin galluplukuihin. Mitään ole vielä hävitty, mutta mielikuvissa makoisa voitto vaihtuu tappioksi.

Venäjän presidentinvaaleissa tappio tulee yhtä lukuunottamatta kaikille muille ehdokkaille. Niinhän käy muissakin vaaleissa, mutta Venäjällä tappion kärsijät tiedetään jo etukäteen. Suosituin häviäjä on oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi. Hänelle voitto olisi jo päästä ehdokkaaksi. Mutta Venäjän perinteisen vaalijärjestelmän mukaan kukaan varteenotettava ehdokas ei voi haastaa johtajaa, tsaaria, puolueen pääsihteeria tai mitä näitä on ollut aikojen saatossa. Etukäteen tiedetään kuka valitaan presidentiksi vaikka hän ei ole edes ilmoittautunut ehdolle. Navalnyin tappio on jäädä ulkopuolelle, koska hänet on tekaistujen syytteiden takia tuomittu oikeudessa. Tämä on toki etukäteen tiedossa ja
tappio demokratialle. Jos ja kun demokratian kannattajia yleensä löytyy Venäjältä.

Lauri Markkanen on suomalaisen urheilun uusi airut ja huippumenestyjä. Kun jääkiekkodebytantti Patrik Laineella on alkanut tökkiä, Markkanen on nakutellut kaksinumeroisia lukuja maailman kovimmassa korisliigassa. Kuitenkin hänen seuransa Chigago Bulls on taapertanut tappiosta toiseen. Ennakkoon Bullsia pidettiin häntäpään seurana. Se näyttää toteutuvan vaikka Markkanen loistaa pelistä toiseen. Tappiojoukkue voi viedä Markkastakin laman suuntaan.

Politiikan ikiliikkuja ja Suomen ainoa aito kekkoslainen, euroedustaja PaavoVäyrynen ei myönnä tappioitaan. Presidentin vaaleissa hän on jäänyt valitsematta lukuisia kertoja median juonittelun takia. Nyt Väyrynen kerää 20000 kannattajakorttia päästäkseen ehdokkaaksi. Houkuttimena käytetään kuumailmapallolla tapahtuvaa lentoa. Kannatajakortin täyttäneiden kesken arvotaan tällainen lento. Viime kerralla houkutuksena oli Paavon ja Vuokko-vaimon kuvilla varustettu muki. Tarkoitus on houkutella nuoria Väyrysen kannattajiksi. Se lienee tarpeen, sillä nykypäivän nuoriso tuskin tietää
mikä Väyrynen on miehiään. Ulkopuolisen silmään näyttää toivottomalta yritykseltä, mutta tappion
pelko saattaa saada Väyryseen puhtia.

Ei kommentteja: