sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Uutispuuroa meiltä ja muualta

Jemenin huthikapinalliset ovat räjäyttäneet lennokeilla kaksi öljyjalostamoa Saudi-Arabiassa. Molemmat ovat osapuolia Jemenissä käytävässä sisällisodassa. Kapinallisilla on lennokkeja, koska ne ovat halpoja, niitä on vaikea tunnistaa ja ampua alas. Niillä saadaan pahaa jälkeä aikaan, kuten kyseiset iskut osoittavat. Saudi-Arabia joutunee puolittamaan öljyn tuotantonsa, jonka odotetaan nostavan öljyn maailmanmarkkinahintaa. Sitä kautta myös meillä bensiinin hinnan odotetaan nousevan.

Suomen suurin autotiheys on Isossakyrössä Etelä-Pohjanmaalla. Autoja on peräti 718 autoa tuhatta asukasta kohden. Etelä-Pohjanmaalla on maakunnista eniten autoja, 583 autoa tuhatta asukasta kohden. Autokanta on kuitenkin melko iäkästä. Pääkaupunkiseudulla on eniten hybridiautoja. Isoissa kaupungeissa on vähiten autoja, samoin Kainuussa.

Suojatietä osoittavat liikennemerkit uudistetaan. Nykyisin merkissä on kuvattuna mieshenkilö. Jatkossa liikennemerkissä tulee olemaan neutraali henkilö. Merkkien muutos on valtaisa urakka, sillä niitä on kymmeniä tuhansia eri puolilla maata.

Kultainen vessanpytty on varastettu Winston Churchillin synnyinkoti Blenham Palasesta. Maurizio Cattellanin luoma 18 karaatin vessanpytty on miljoonan euron arvoinen. Sitä voi käyttää wc:nä. Pytty on lainassa New Yorkin Guggenheim Museosta.

Me Naiset-lehti on kysynyt suomalaisilta ärsyttävintä sanaa. Kyselyyn osallistui 10.000 henkilöä. Ärsyttävin sana on " läpändeeros". Kymmenen sakissa olivat myös sanat, "alkomahooli" ,"edukas", "broisku" "elikkäs", "voimaantuminen". Itseäni ärsyttävät eniten sanat " someraivo" ja "hiljainen tieto".

Fazer on tuomassa kauppoihin kakkoslaadun makeisia lokakuussa. Karkkipussien nimi on Maku Moka. Pussit sisältävät makeisia, joissa on jokin valmistusvirhe. Moka voi liittyä esimerkiksi makeisen muotoon tai väriin.. Makeispussit tulevat myyntiin Prismoissa, mutta niiden hinnasta ei ole vielä tiedotettu.

Ruotsin perintöprinsessa Viktorian puoliso Daniel täytti 45 vuotta. Juhlapäivää vietettiin perhepiirissä, mutta seuraavana päivänä järjestettiin prinssin nimeä kantava lasten juoksukilpailu. Paikkana oli Haga-puisto, joka on kuninkaallisen Haga-linnan vieressä. Daniel lähetti lapset matkaan ja luovutti heille juoksumitalit. Joukossa oli myös Danielin vanhin tytär Estelle, joka keräsi suurimman huomion tapahtumasta.

Presidentin puoliso Jenni Haukio on rohkaistunut ottamaan yhteiskunnallisesti kantaa. Jokin aika sitten Haukio esiintyi lukemisen ja Suomen kielen puolesta. Sen jälkeen Haukio puolusti lasten oikeuksia ja hyvinvointia. Tämän jälkeen hän esiintyi ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden teemoilla. Nyt Haukio on ottanut kantaa turkistarhausta vastaan. Presidentin ensimmäisen kauden aikana Haukio on kompannut lähinnä presidentin kanslian tiedotteita, niitäkin hyvin varovasti.

Ei kommentteja: