maanantai 30. syyskuuta 2019

Valittaen on todettava, että...

Suomen väkiluku lähtee laskuun reilun kymmenen vuoden kuluttua. Väestö pakkautuu kiihtyvällä vauhdilla kasvukeskuksiin Hensingin, Tampereen, Turun ja Oulun metropoleihin. Syntyvyys vähenee entisestään. Sen uskotaan vähentävän mm. eläkkeiden kertymistä. Asiantuntijoiden mukaan maahanmuutosta voi tulla maamme pelastus. Pienet kunnat kärsivät väestökadosta ja lapsettomuudesta eniten. Tuntuu käsittämättömältä, että maassamme on vielä runsaasti alle tuhannen ja alle kahden tuhannen asukkaan kuntia. Ne tuskin pystyvät olemaan kiinnostavia lapsiperheille tai tarjoamaan palveluja muillekaan asukkaille,.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoi, että lääkkeiden saatavuusongelmista on tehty tänä vuonna ilmoituksia 1247 kertaa. Se on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Vuoden 2018 ennätysmäärä ilmoituksissa oli 1213 ilmoitusta. Ongelma on globaali, mutta se koettelee Suomen kaltaista pientä maata kovemmin. Erityisen hankalaa on lääkepulasta kärsivillä pitkäaikaissairailla. Lääkkeiden toimittamisen ongelmat ovat pelottava asia kaikille vakavia sairauksia sairastaville ihmiselle.

Asiakastieto kertoo, että maksuhäiriöisten ihmisten määrä jatkaa kasvuaan. Tällä hetkellä on 385.700 maksuhäiriöistä henkilöä. Maksuhäiriöiset hakevat lisää pikavippejä ja muita lainoja tilanteensa parantamiseksi, mutta lisäävät näin ongelmien suuruutta.

Syyttäjä on saanut käsiinsä Volkan Unsalin murhan uuden esitutkinnan. Kyse on Jari Aarnion osuudesta. Tiesikö Aarnio Unsalin murhasta etukäteen ja jättikö hän puuttumatta kyseiseen tekoon ? Syyttäjä pohtii nyt asiaa. Mikäli Aarnio todetaan syylliseksi, voi olla edessä useiden vuosien kakku vankilassa. Siellähän Aarnio viettää tällä erää muutaman vuoden. Jatkossa ei tule enää ensikertalaisen alennuksia.

Tampereen Ilves erotti päävalmentaja Karri Kiven. Seitsemästä viime pelistä on tullut kuusi tappiota. Kaiken piti olla juuri tällä kaudella kohdallaan, mutta kävikin päin vastoin. Myös nuorten sarjassa Ilves on viimeisenä. Syyt ahdinkoon ovat siten muualla. Paljon hehkutettu uusi organisaatio ei tuota hyvää tulosta. Pitäisikö johto taas panna uusiksi ? Kilpailija Tappara keräilee voittoja ennätykselliseen tahtiin. Sielläkin on meneillään johdon uusiminen, mutta tulosta tulee muutoksista huolimatta.

Jari Litmanen on intoutunut kehumaan seuraavien jalkapallon MM-kisavalmisteluja vuolaasti. Tämä on ärsyttänyt monia ihmisiä. Qatarin ihmisoikeuksien puute, rakentamisen henkilöuhrit sekä öljymiljardit koetaan suurena vääryytenä, johon myös urheilevan maailman pitäisi kiinnittää huomiota.

Dohan MM-kisojen yleisökato puhututtaa. Järjestäjiä ei ole liiemmin haitannut tyhjien lehtereiden olemassaolo. Sitä paikataan suurista ämyreistä tulevalla kannustushuutojen myrskyllä. Kerrankos sitä näytellään keisarin uusia vaatteita. Nyt yleisurheilun saralla.

Ei kommentteja: