perjantai 6. joulukuuta 2019

Itsenäisyyspäivä 2019

Tänään itsenäisyyspäivänä ovat tunnelmat selvästi kahdenlaisia. Itsenäisyys on eliitin juhla. Toisaalta itsenäisyys on meille tavallisille ihmisille jokapäivä läsnä.

Itsenäisyyspäivän juhlinta on keskittynyt kahteen päätapahtumaan. Puolustusvoimien näytökseen ja presidentin vastaanottoon. Mitään kansanjuhlaa, karnevaalia tai edes koko kansalle suunnattua juhlintaa ei ole koskaan edes suunniteltu. Itsenäisyys on haudanvakava asia, ainakin jos kuuntelee keskeisten hallitsijoiden näkökulmaa. Tämä harmaa päivä kuvaa hyvin omia otsenäisyyspäivän tuntoja. Sen sijaan näiden juhlijoiden itsenäisyys saavutettiin sodassa Venäjää vastaan ja sen aikaansaivat sotaveteraanit. Heitä kaivetaan esiin kertomaan muistojaan sodasta. Isäni vähäiset kertomukset sodasta antoivat aivan erilaisen kuvan. Nuoruus jäi kokematta. Elämä oli täynnä kuolemanpelkoa, nälkää ja kylmyyttä. Nykyisen presidentin aikana itsenäisyyspäivän juhlinta on entisestään jäykistynyt ja tullut seremoniaalisemmaksi. Menneisyyden tulkinnoilla luodaan tulevaisuuden politiikkaa. Menestyneet suomalaiset kootaan yhteen presidentin kutsuille ja erilaiset julkkikset vakuuttavat syvin äänenpainoin itsenäisyyden pyhästä arvosta (ylimaallisen tason, jonka he ovat itse olleet luomassa). Loppuillasta juhlat kevenevät ja erilaiset julkkikset alkavat bailata. Muita itsenäisyyspäivän tapahtumia järjestetään lähinnä koululaisille. Se onkin hyvä alku uudelle tulevaisuudelle.

Oma itsenäisyys on iän myötä syventynyt. Se on läsnä muina päivinä. Oma kieli, kulttuuri, päätösvalta, tasa-arvo, elintaso, sosiaaliturvakoulutus, puhdas luonto. Olemme rehellisiä ja pidämme lupauksista kiinni. Sauna, sisu ja perkele. Olemme monessa suhteessa onnellinen kansa, vaikka paljon on parannettavaa. Nautin arkisin tästä kaikesta edistyksestä. Olen itsekin kasvanut metsän ja järven kanssa. Olen myös kaupungin kasvatti. Luonnon karu mutta kaunis maisema on antanut meille paljon. Oman luonteen. Olemme vahvistaneet itsenäisyyttämme nostamalla kansan ja maan luonnetta esiin. Jokaisen ihmisen panos on kasattu yhteisen hyvinvoinnin eteen. Muurahaiset työskentelevät elämänsä luomalla uutta ja kantavaa. Yksi niistä olen minä. Itsenäisyys on vahva arvo, kun kiertelee maailman maita ja mantuja. Se on osa syvää identiteettiä, jota olemme itse olleet luomassa. Se ei ole yhdenmukainen seremonia vaan usein kooste monenlaisia arvoja ja aikaansaannoksia. Tämä itsenäisyyspäivä on kätkettynä minun sisääni. Sitä kannan ja varjelen. Sille nostan joskus maljan,
mutta useimmiten elän sen arkista, itsenäistä elämää.


Ei kommentteja: