lauantai 21. joulukuuta 2019

Tekniikan kiihtyvä kehitys

Tekninen kehitys on muutamilla aloilla ollut huimaa. Tietotekniikka ja mobiilipalvelut ovat niistä parhaina esimerkkeinä. Kuulun siihen ikäpolveen, joka on joutunut opettelemaan uutta tekniikkaa työpaikalla. Nyt eläkeläisenä huomaan sen olleen hyödyllistä, sillä monien keksintöjen ansioista elämä on helpompaa ja niistä on tämän opin myötä päässyt nauttimaan. Yhä useammin joutuu kuitenkin toteamaan,mettei enää ymmärrä kaikkea ja oppimisen kynnys tulee kerta toisensa jälkeen hankalammaksi. Jokin ääni haluaa vastustaa uuden oppimista ja pinna kiristyy kovin herkästi, kun kaikki ei mene kuin Strömsjössä.

Nautin suuresti talon laajakaistasta, jonka kautta puhelimen ja tabletin netti toimii ilmaiseksi. Säästö on vuodessa useita satoja euroja. Nautin myös telkun Areenasta ja Youtubesta, jotka toimivat saman systeemin kautta. En osannut, enkä osaa, asentaa tätä ihmetystä. Ymmärrän kuitenkin mistä tässä on kysymys. Olen myös rohjennut käyttää ulkomaanmatkoilla puhelin kautta lentolippuja ilman, että mukana on lainkaan paperisia matkalippuja. Se on helppoa ja kätevää, sen jälkeen kun huomasin sen toimivan luotettavasti. Hoitelen huoneistojen varaukset Euroopan kaupungeihin tabletin kautta. Suurin osa pankkiasioista toimii puhelimella ja keskisormen tunnisteella. Paperisia lehtiä emme ole enää tilanneet vuosiin, kun kaikki uutiset voi saavuttaa netistä tai telkusta.

Tämän päivän nuori ei enää pidä käteistä rahaa lompakossaan. Käteismaksaja alkaa olla harvinainen näky esimerkiksi viihteellä. Nuoret seuraavat maailman menoa uusien kanavien kautta, joihin ei lukeudu enää televisio tai radio. Nuorten puhelinten ominaisuudet ovat aivan eri luokkaa kuin meikäläisen. Sitä kautta halutaan ristiin käyttää erilaisia appseja ja palveluja. Ja kaikki tapahtuu silmän rämpäyksessä. Tämän päivän pikkunaperot käyttelevät tabletteja ja puhelimia kuin kokeneet konkarit.

Katselin eilen jotain tulevaisuudesta kertovaa elokuvaa ja mieli lähti lentämään sen mukana. Ei ole enää monta vuotta, kun kuuluun siihen sukupolveen, joka ei osaa eikä ymmärrä käyttää yhä uusiutunutta tekniikkaa hyödyksi. Sitä vastaan voi taistella yrittämällä oppia ja ymmärtää, mutta se on takuuvarmasti edessä. Pelottavampi asia on erilaisten tietojen kerääminen ja niiden hyödyntäminen. Jo nyt puhelin saattaa ilmoitella, että olet käynyt jossakin liikkeessa ja pyydetään arviota asioiden sujumisesta. Hakukoneiden kautta valtaisa määrä informaatiota kerääntyy yksiin käsiin. Niiden seulonnan myötä, meidän elämästä tiedetään tulevaisuudessa enin osa. Väärissä käsissä huijausten ja manipuloinnin mahdollisuus on pelottava. Erilaiset algoritmit tekevät jo tänä päivänä osakekauppaa tiettyjen säätöjen ohjaamana. Mitä sitten kun ne pannaan ohjailemaan vanhojen ihmisten talousasioita, joita nämä eivät juurikaan enää ymmärrä ?

Haksahdin alkusyksystä myös itse huijauskyselyyn. Älysin onneksi vaihtaa luottokorttini, jonka numerot olin antanut väärään paikkaan. Vielä viikko sitten sain puhelimeeni pyynnön vastata osoitteeseen, jossa tarjottiin luvattua palkintoa. Rahan huijaaminen kätkeytyy monien mutkien kautta tunnistamattomiin paikkoihin. Tekijöiden saaminen vastuuseen Kyproksen tai Maltan kaltaisten maiden osoitteista ei onnistu poliisilta saati tavalliselta ikäihmiseltä. Entä sitten kun robotit ovat huijausten takana ja osoitteena on alati muuttuva toiminto ilman olinpaikkaa ? Monenlaiset turvapalvelut juoksevat hakkereiden perässä kuin testaajat dopingin kehittäjien perässä. Sitä mukaa kun yrityksiä saadaan kiinni, uusia on jo kehitetty.


Ei kommentteja: