tiistai 24. joulukuuta 2019

Musta joulu


Se on täällä taas. Tilastojen mukaan musta joulu on joka kolmas joulu. Nyt se on täällä. Perinteitä on noudatettu taas tänäkin jouluna. Kinkku kypsi uunissa. Pihakynttilät palavat ja valaisevat pimeää maisemaa. Saunan lauteilla pehmennettiin omaa kinkkua. Suolaista on siten tarjolla koko ilta ja miksei ihan koko yökin. Mitä muuta sitä voi, kuin olla ja nauttia mustasta joulusta. Joulun kunniaksi päätin luopua vanhoista verkkareista ja villatakista. Kaikkihan ymmärtävät miten paljon miehelle merkitsevät virttyneet vapaa-ajan vaatteet. Tein se juuri tänään. Luopuminen on joulun taikaa.

Hiljaisuus on täyttänyt koko kotipiirin. Ihan kuin ketään ei olisi kotosalla. Joulurauhan julistus on otettu kirjaimellisesti ainakin täällä meillä. Ketään ei kulje pihatiellä, eikä asunnoista kuulu edes joululaulujen veisaus. Ehkä naapurit ovat lähteneet mummolaan. Naapurustossa asustelee sekä lapsiperheitä että meitä vanhan liiton miehiä ja naisia. Lapset eivät mellasta eivätkä vanhukset vaikeroi. Jotain taikuutta on tuntuu olevan ilmassa.



Kinkun paisto kesti 9 tuntia. Onnistui oikein hyvin. Aika möhkäle syötäväksi. Ainakin kahdelle. Huomenna tulee onneksi jälkikasvua syömään. Tänään meni kyllä saunan jälkeen iso tsiibale ja jos oikein hyvin käy, huomenna toinen mokoma. On se niin herkkua kerran vuodessa.


Ei kommentteja: