lauantai 28. joulukuuta 2019

Hernekeitto (taas kerran)

Joulukinkusta jäi syömättä reilu kilo lihaa. Piti keksiä jotain hyvää ruokaa. Sellainen on hernekeitto, herdari, hertsikka, hernesoppa, miten vain. Hyvä hernekeitto on helppo tehdä. Se vaatii kuitenkin aikaa. Hyvä ruoka yleensäkin tulee hyvistä raaka-aineesta. Niin myös hernekeitto. Ostin pussin luomuherneitä. Laitoin herneet edellisenä päivänä likoamaan runsaaseen veteen isoon kattilaan. Vaihdoin veden kerran. Keittelin herneitä kaksi ja puoli tuntia. Vettä oli vajaa kolme litraa. Kinkusta irtosi paitsi lihaa, myös iso luu. Laiton sen alkuvaiheessa keittoon ja keittelin sitä herneiden kanssa ainakin tunnin. Luusta tulee oma säväyksensä keiton liemeen. Pitkin keittelyä lisäilin vettä niin, että vettä oli aina viisi senttiä herneiden yläpuolella. Viimeisen tunnin aikana poistin luun ja lisäsin yhden ison porkkanan ja kaksi sipulia pilkottuna. Sen jälkeen pilkoin lihan pieneksi paloiksi ja lisäsin keittoon. Suolaa, pari lihaliemipalaa ja pari teelusikallista meiramia. Loppuvaiheessa lisäsin desin omatekoista sinappia. Ihan viimeiseksi vielä hitunen suolaa ja teelusikallinen meiramia.

Lopuista lihoista tein pyttimannun. Perunoita jäi lihan lisäksi jouluaterialta sen verran, että pyttipannu oli kansalaisvelvollisuus. Mutta se on eri juttu. Siitä joskus myöhemmn.

Joskus kysytään, mikä on lempiruokani. Voisin hyvin vastata, että itsetehty hernekeitto. Monet muutkin hyvistä raaka-aineista tehdyt ruokalajit ovat kyllä yhtä suuria suosikkeja. Sanotaan kuitenkin, että hernekitto on yksi parhaista.


1 kommentti:

.... kirjoitti...

Yli 13 vuoden avioliiton aikana en voinut synnyttää, minulla on keskenmeno, vaikka tulisin raskaaksi, kaikki lääkärit eivät voineet auttaa minua, kunnes siskoni ohjasi minut tohtori DAWNin luo, joka auttoi minua ja tulin raskaaksi ja nyt minä sinulla on kaunis tyttövauva,
Hän auttaa myös monia ystäviäni, jotka ohjasin hänelle, tohtori DAWN on siunaus jokaiselle, joka ottaa häneen yhteyttä,
*Jos haluat tulla raskaaksi.
*Jos haluat lopettaa keskenmenon. *raharituaali ilman ihmisuhreja.
*Jos haluat saada takaisin rakastajasi.
*Jos haluat miehesi/vaimosi takaisin.
*Jos haluat saada takaisin varastetun omaisuutesi tai rahasi.
*Jos haluat hoitaa minkä tahansa sairauden,
Ota häneen yhteyttä WhatsAppissa: +2349046229159