sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Rinteen hallituksen ensimmäinen kiirastuli

Pääministeri Rinne joutui uhraamaan yhden lammaskatraastaan pelastaakseen muun hallituksen. Omistajaohjausministeri Paatero joutui lujille jo Veikkauksen toiminnan ohjastamisessa. Nyt Postin palkkasuunnitelmat sekoittivat ministerin pasmat. Samoin sekoilu asioiden tiedottamisessa. Ministeri halusi itse eroa, mutta pääministeri ei ollut kovin pahoillaan. Joku piti uhrata, jotta hallitusyhteistyö jatkuisi. Ja epäilemättä se jatkuukin. Sekä Vihreät että Keskustapuolue saavat Rinteeltä selvityksen tapahtumista, mutta tapahtumien myötä demarit menettävät tuntuvasti suosiotaan. Se antaa erityisesti Vihreille mahdollisuuksia lisätä kannatustaan. Oppositio yrittää ulosmitat demareiden kompuroinnista täyden hyödyn. Välikysymyksen taakse tuskin saadaan hallituspuolueiden edustajia.

Hallituksen kaatuminen saattaisi merkitä uusia vaaleja. Mahdollisten uusien vaalien myötä hallituspuolueille on luvassa kovin vähän onnea. Hallitusyhteistyöstä kannattaa pitää kiinni. Keskusta voi olla hieman tyytyväinen. Kompuroinnin myötä se on saanut seurakseen toisen vanhan puolueen, joka on kädetön uusimaan puolueen politiikkaa ja käytännön toimintaa. Vihreät voivat matalalla profiililla kuitata liberaaleja äänestäjiä demareilta ja keskustalta. Rinteen hallituksella ei ole kuitenkaan luvassa triumfeja tulevaisuudessakaan. Ilmaston muutoksen torjuminen vaatii uhrauksia kaikissa vaihtoehdossa. Sieltä ei ole luvassa kansansuosiota kenellekään. Sote uudistus odottaa toimenpiteitä. Nyt se makaa nurkassa isona pelottavana möykkynä. Jotain pitäisi tehdä ja äkkiä. Hallitus on joutunut turbulenssiin täysin odottamattomista sivujuonteista.

Rinne selvinnee tästä rytäkästä vähillä naarmuilla. Edessä on kuitenkin Sipilän kohtalo. Puolueen puheenjohtaja joutuu totuuden eteen hallituskauden jälkeen. Siinä vaiheessa kannatus lienee sekin ennen näkemättömän alhaalla. Vallan jälkeen on tulossa vallan vaihto. Se näyttää olevan nykyhallitusten sääntö. Rinne ei liene siinä suhteessa mikään poikkeus. Näin voi jo arvailla vaikka hallituskautta on kulunut vasta puoli vuotta.

Ei kommentteja: