lauantai 1. elokuuta 2020

Itsepalvelukassat

Tuttavani ilmoitti Prisman kassoilla, ettei käytä missään nimessä itsepalvelukassaa. Hän haluaa tukea kauppojen työllistämistä eikä halua viedä työpaikkoja kauppojen työntekijöiltä. Olin sen verran yllättynyt, etten osannut sanoa tähän mitään. Ajattelin kuitenkin, että jo vuosisatoja tekniset keksinnöt, automaatio jne ovat tuoneet kehitystä elämäämme ja sen myötä myös lukuisat asiat ovat tänään hinnoltaan edullisemmat. Jäin kuitenkin miettimään tätä asiaa. Mietinnnän jälkeen asia alkoi kirkastumaan.

Henkilö, joka haluaa parantaa kauppojen työllisyyttä pitää kiertää kaukaa kaikki hypermarketit. Sen sijaan hänen pitää ostaa lihat, kalat, kasvikset ja perunat torilta tai kauppahallista. Sillä tavoin voi edistää työntekijöiden työllistymistä.  Leivät, viinerit ja kakut pitää ostaa leipomosta. Tee teekaupasta ja kahvi kahvikaupasta. Juustot juustokaupaata. Suklaa ja karkit karkkikaupasta. Olut ostetaan panimosta tai panimoravintolasta. Muut ostokset ostetaan läheisestä kivijalkamyymälästä, kyläkaupasta tai kauppa-autosta. Maksaa enemmän, mutta...

Muutenkin kannattaa suosia työvaltaisia palveluja, siis, jos kannattaa työntekijöiden työllistämistä. Se maksaa enemmän, mutta aate on pääasia. Bensaa on ostettava huoltoasemalta eikä kylmäasemalta.  Auton renkaat säilytetään rengashotellissa eikä kodin ulkovarastossa. Hierojalla, parturissa ja kosmetologilla käydään joka toinen viikko. Kuntosalilla käydään ainoastaan personal trainerin kanssa, ei koskaan yksin. Muussa tapauksessa kuntosalin käyttö on sama kuin lainaisi parturilta sakset ja leikkaisi itse tukkansa. Sehän ei työllistä ketään.

Alko on erinomainen esimerkki työllistävästä kaupasta. Tuhatpäinen henkilökunta myy saman viinamäärän, mihin ruokakaupat tarvitsisivat vain kymmenesosan tästä hekilökunnasta. Alkon työntekijähän on asiakaspalvelija ja asiantuntija, joka osaa naputella kassakoneeseen kossupullon hinnan ja valvoo samalla, ettei alkoholia käytetä väärin eli juoda.

Suosittelen kuitenkin Citymarket Pirkkalan käyttöä yöllä. Jos tuhansia hmisiä kävisi yöllä kaupassa, omistaja palkkaisi lisää vartijoita ja kassoja. Ehkä palvelutiskikin olisi öisin auki. Riskinä on tietysti, että itsepalvelukassakin avattaisin yöksi. Se taas vähentäisi työllistymistä. Vai miten se nyt menee ?

Joka tapauksessa sama tiivistetysti:
Jos kannatat, että kauppojen pitää työllistää työntekijöitä, pysy pois Prismoista, Citymarketeista, sun muista hypermarketeista.

Ei kommentteja: