torstai 29. heinäkuuta 2021

Päivä paistaa vaikka sataa

 Eilen alkoi sataa. Pitkästä aikaa saatiin sadetta ja lisää tulee tänään. En muista, koska olisin pitänyt sateesta niin paljon kuin nyt. Kasvit ja luonto ovat olleet näännyksissä kuivuudesta. Itsekin olen saanut ihan riittävästi nautiskella auringon paahteesta ja lempeän lämpimästä kesästä. Päivä paistaa vaikka sataa. Antaa sataa.

Suomen olympiakomitean johto, Uimaliitto, Porin kaupunki ja koko kotimainen penkkiurheilijoiden kaarti ovat saaneet päivän paistetta Matti Mattssonin pronssimitalista. Jopa Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat päässeet julkisuuteen ja ehättäneet siinä sivussa onnittelemaan Mattsonia. Hänhän on pelastanut maamme kasvot koko maailman edessä tai ainakin ruotsalaisten edessä. Tai ainakin urheilun kasvot. Itse Mattsson saa pronssimitalista Olympiakomitealta 20.000 euroa ja Uimaliitolta 3.000 euroa. Lisäksi sponsoreita löytynee miehelle aiempaa helpommin. Näin päivä ja seuraavatkin päivät paistavat Matti Mattssonille.

Päivä paistaa myös Päiville, Päivi Räsälle. Hän on oikeudessa syytettynä homovastaisista kirjoituksista. Päivä paistaa Päiville, sillä lukuisat eurooppalaiset konservatiivit ja Trumpia kannattaneet jenkkiprofessorit ovat tukemassa Päiviä. Heidän mukaansa Suomi ei ole enää oikeusvaltio. Räsänen on aivan oikein Raamatun oppien mukaisesti toivottanut, näyttänyt, ohjannut homoille heille kuuluvan paikkansa. Konservatiivit pitävät Päiviä päivänpaisteena ja Suomea perifeeriana, joka pitäisi pistää ojennukseen. Oikeus joutuu kovan paikan eteen. Ymmärtääkö oikeus Suomen lainsäädäntöä vai Trumpin ja kumppaneiden päivänpaisteessa sädehtivää Päivi Räsästä. That is a question ?

Päivä paistaa myös MaRan toimitusjohtajalle Timo Lapille. Hänhän sai poistettua valtaosan ravintoloiden rajoituksista. Nyt nuoriso on syöksynyt baareihin ja pubeihin onnen huumassa. Ravintolat ovat olleet viikonloppuisin ihanassa sekamelskassa kuin silloin ennen - ennen koronaa. Ja kauan kaivattua rahaa on satanut kassoihin. Timo Lappi on saanut krediittiä omiltaan ja kaikilta baarikärpäsiltä.  Mies paistattelee nyt vahvassa päivänpaisteessa. Varjopuolena on koronatartuntojen linkoina toimivat ravintolat. Tampereellakin lähes joka toinen ravintola näyttää olevan koronalinko. Tämä luettelo on pitkä kuin nälkävuosi. Tuntuukin siltä, etteivät Lappi ja kaverit harmittele enää menneitä korona-aikoja. Ettei vaan kävisi hassusti ja Marinin hallitus ja tiukkapipoinen Krista Kiuru työnnä Timo Lapin koronalinkojen ovia säppiin !

Öljyä tuottavat maat ovat päässeet paistattelemaan mahtavan korkeiden hintojen merkeissä. Vai pitäisikö sanoa patsastelemaan ? Vielä keväällä hinnat olivat parikymmentä senttiä alhaisemmat. Vuosi sitten povattiin hintojen jäävän pysyvästi alhaisiksi. Tämä autoilun vähentymisen ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentymisen takia. Markkinoilla oli liian paljon öljyä, joka piti hinnat alhaalla. Nyt öljyntuottajat ovat päässeet sopuun tuotannon rajoituksista. Venäjällä riemuitaan maailmanmarkkinoiden korkeista hinnoista. Maa ei menekään konkurssiin. Myös Yhdysvallat, Saudi-Arabia, Iran, Irak, Arabiemiraatit, Kanada, Kiina jne ovat enemmän kuin iloisia. Vain me autoamme tankkaavat pikku kuskit olemme allapäin. Taas kävi näin ja hintojen ennustetaan vielä nousevan tästä.

Afganistanissa Taleban-liike on alkanut valloittaa maata hallituksen joukoilta. Amerikkalaisten ja heidän kumppaneiden lähdettyä maasta, valtataistelu on päässyt vauhtiin. Talebanien valtaamia piirikeskuksia sanotaan olevan yli kaksisataa kolmesta sadasta. Taleban on vallannut ensin maaseutua ja sitten piirikeskuksen. Myös maata kiertävä rengastie on pääosin Talebanin kontrollissa. Sieltä saadaan perittyä tiemaksua. Rahaa on tallessa vanhoista  heroiinikaupoista. Tukijoita löytyy Pakistanissa ja muista sunnimielisistä tahoista eri arabimaissa. Taleban ei ole lähtenyt valloittamaan isoja kaupunkeja vaan antaa hallituksen yrittää epäonnistua kaupungeissa. Sen jälkeen on helpompi saada tyytymättömät kansalaiset puolelleen. Voidaan sanoa päivän ja tulevaisuuden päivän paistavan Talebaneille, muttei maan hallitukselle, sen tukijoille tai maan naisväestölle. Isoja muuttoliikeitä on jo nähty Afganistanin läntisillä raja-alueilla.

Ever Given-konttialus on saapunut määräsatamaansa Rotterdamiin. Laiva ajautui poikittain maaliskuun 23. päivä Suezin kanavaan ja pysäytti kanavan liikenteen. Ever Given on yksi maailman suurimmista konttialuksista. Siihen mahtuu yli 18.000 konttia. Nyt päivä on valoisampi, sillä kontit puretaan 3. elokuuta mennessä. Päivä paistaa myös niille tuottajille, kaupoille ja pakettien ostajille, joiden tavarat ovat olleet konttialuksella. Kohta nekin saapuvat perille. Kiinnostava yksityiskohta on EU-maiden perimä arvonlisävero. Se astui voimaan kesän alussa. Nyt tavaroiden ostajat joutuvat maksamaan unionin säätämän arvonlisäveron. Se lienee pieni murhe. Tärkeintä on saada tavarat perille. Hieman viipyi, mutta force major-syystä. Anteeksi ! Kiitos ! Anteeksi !

Lonkero, tuo ensi vuonna 70-vuotias janojuoma, on saanut päivän paistamaan Amerikassa. Hartwall on lähtenyt valloittamaan Amerikkaa ja nyt joitakin merkkejä menestyksestään on saatu. Vast’ikään nimeltä mainitsematon somejulkkis ja miljonäärinainen mainosti lonkkua ohjelmassaan. No, ei mainostanut, mutta ohjelmassa näkyi aito lonkero. Helsingin olympialaisiin vuonna 1952 lanseerattu giniä-greippijuoma on säilyttänyt Suomessa pienen, mutta vankan kannattajajoukon. Sen takia lonkero on edelleen elossa ja itse asiassa voi paremmin kuin koskaan ennen. Ehkä maailman valloitus on seuraavien 70 vuoden aikana mahdollinen. Se tapahtuisi vuonna 2091 !

Thomas Enbuskelle päivä paistaa. Ainakin Suomen tunnetuin julkkis, juontaja, TV-kasvo, mediapersoona, toimittaja, suora(räävä)suu on palannut takaisin julkisuuden valoihin. Mies kärsi vaikeista mielenterveysongelmasta ja masennuksesta, mutta nyt ne on selätetty. Nyt Enbuske haluaa olla avomielinen monien kollegoidensa tavoin. Mies kiertoon törsänneensä rahaa huumeisiin ja prostituutioon. Paljastusten saama vastaanotto ei ole kuitenkaan ollut valoisaa. Kritiikkiä on satanut naisten halventamisesta sun muusta. Enbuske on aina ennenkin halunnut olla vastarannan kioski ja toisinajattelija, jopa itsensä kanssa. Ehkä siinä syy maanis-depressiivisen menneisyyteen. Kaveri on kuitenkin taas päivänvalossa ja ristiriitaisempana kuin koskaan.

Päivä paistaa makoisasti kaikille Nokian omistajille. Pekka Lundmarkin johdolla yhtiö on lähtenyt nousukiitoon ja alkuvuoden puolivuotisjakso on ollut messevä. Nokian osake on noussut yli viiden euron, joten pienomistajatkin alkavat nauttia päivänpaisteesta. Jotkut saattavat netota jopa kuukausipalkan verran. Isommat omistajat ovat sitten eri juttu. Heillä suut ovat messingillä ja tilit täpötäysiä, ainakin mikäli henkilöt realisoivat Nokian sijoituksiaan tänään.

Ei kommentteja: